CAMÍ DE LES URNES

Sánchez obvia el 155 i erigeix el PSC com el partit de la convivència a Catalunya

Evita el to dur amb l'independentisme en el seu últim acte a Catalunya abans de la sentència

Descarta pactar amb la dreta i demana un «esforç més» als votants per superar el bloqueig

zentauroepp50321308 pedro sanchez191009194814

zentauroepp50321308 pedro sanchez191009194814 / ALVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cirque du Soleil estrena aquest dijous al Fòrum de Barcelona el seu últim espectacle, ‘Messi10’. Un dia abans, Pedro Sánchez ha portat també al Fòrum la seva caravana preelectoral. El temps dirà si ‘Sánchez10-N’ acaba sent una jugada mestra digna del crac argentí i un golàs per l’escaire a Unides Podem i Ciutadans o si el triple salt mortal sense xarxa de tornar a les urnes acaba en crac electoral. L’anterior producció socialista, basada en el relat de Pedro i el llop, va aconseguir ser tot un èxit d’audiència el 28-A. Atiant la por de la triple dreta, Sánchez va triomfar a Catalunya com a la resta d’Espanya. De cara al 10-N, Sánchez ha presentat aquest dijous els socialistes com els garants de la convivència, evitant el to dur amb l’independentisme i les referències al 155 en el seu últim acte de campanya a Catalunya a les portes de la sentència.  

Miquel Iceta, Jaume Collboni i Meritxell Batet han acompanyat Sánchez en el seu míting, el seu segon de precampanya a Catalunya després de la Festa de la Rosa, quan el president espanyol en funcions va denunciar que els independentistes no condemnaven la violència i va sentenciar que no li tremolarà el pols si és necessari un altre 155. Iceta, que ha obert l’acte demanant una ovació per a Josep Borrell per haver passat airós l’examen de l’Eurocambra, ha reclamat «acatar la sentència» i ha reivindicat els socialistes com la «garantia de convivència» a Catalunya, una cosa que, ha considerat, passa per «mantenir el respecte per les lleis». «Aquestes eleccions van de convivència, especialment a Catalunya», ha coincidit Collboni, incidint en un terme que han reiterat tots els que han intervingut i que ja s’entreveu com un dels conceptes forts de la campanya del PSC.

«El PSC és molt més que el partit dels socialistes catalans i el partit de la solució a Catalunya i el partit de la convivència a Catalunya», ha sentenciat Sánchez, que ha demanat un esforç més als votants per superar el bloqueig institucional. Després de començar criticant el «gran fracàs de l’independentisme», el president espanyol en funcions ha negat que estigui en els seus plans una gran coalició amb el PP ni pactar tampoc amb Ciutadans. ¿On hem d’anar nosaltres amb partits polítics que pacten amb la ultradreta a Espanya?», s’ha preguntat davant un miler de persones. Els aplaudiments més grans se’ls ha emportat al defensar les ‘13 rosas’, vilipendiades per Javier Ortega Smith, i defensar l’exhumació de Francisco Franco com a una cosa que «engrandeix la democràcia».

«No juguem a la ruleta russa dues vegades i votem el PSOE per desbloquejar la situació»

Pedro Sánchez

President espanyol en funcions

Notícies relacionades

A diferència del que va passar fa un parell de setmanes a la Festa de la Rosa, Sánchez no ha fet cap referència a la suspensió de l’autogovern. De fet, l’única referència implícita sobre això ha sigut quan Iceta, entre banderes del PSC i senyeres, ha demanat «preservar l’autogovern, que està en risc per uns independentistes que ens van portar al caire del precipici i una dreta que no concep una Espanya plural i diversa com la que defineix la Constitució».

Batet, que repeteix com a cap de llista, ha cridat al vot útil, després d’haver-se afegit a Iceta i Collboni, en les «lluites de poder» entre Podem i Més País. «No necessitem més dispersió sinó més concentració de vot per garantir la victòria socialista i un Govern socialista». Abans d’acomiadar l’acte al ritme de ‘Mi querida España’, Sánchez ha reservat un dard afilat per als independentistes i per a Íñigo Errejón. «Molts partits volen marxar d’Espanya però resulta que tots es presenten a les eleccions generals al Congrés i fins i tot la CUP es presenta amb dos candidats, un per la CUP i l’altre per l’escissió d’Unides Podem», fent referència al candidat d’Errejón a Barcelona, que a les últimes eleccions va anar amb Guanyem Sant Boi.

«¿On hem d’anar nosaltres amb partits polítics que pacten amb la ultradreta?»

Pedro Sánchez

President espanyol en funcions