26 set 2020

Anar al contingut

CAMÍ DE LES URNES

Zapatero, contrari al 155 i a vincular Catalunya i violència

«Em nego a incorporar el risc de violència en el debat polític i social que tenim a Catalunya»

Roger Pascual

Zapatero, contrari al 155 i a vincular Catalunya i violència

José Luis Rodríguez Zapatero s’ha mostrat en contra d’una nova aplicació del 155, en un context en què el PSOE ho ha posat sobre la taula en precampanya. L’expresident socialista també s’oposa a vincular Catalunya i violència.

«Si hi ha persones que actuen en el risc de violència, sens dubte que l’Estat de dret i la llei actuaran, però jo em nego a incorporar el risc de violència en el debat polític i social que tenim a Catalunya», ha valorat Zapatero en una entrevista a RNE, en la qual ha volgut destacar que «la immensa majoria de la societat catalana té una cultura pacífica, democràtica, inequívoca».

Sobre la suspensió de l’autogovern ha recordat que el 155 és una fórmula «extraordinària» que només caldria aplicar «en circumstàncies molt, molt excepcionals». L’expresident espanyol, que ha recordat «moltes veus en l’independentisme» pel diàleg, considera que el que caldria fer és «intentar forjar tots els espais i actituds en favor del diàleg, el retrobament i la convivència, i no els que porten més divisió i confrontació». Després de criticar la moció de censura («a ningú ens agrada Quim Torra, ¿però què resol aquesta moció?»), ha vaticinat que el PSC i Miquel Iceta (que tampoc veuen motius ara per un altre 155) seran determinants per obrir un nou camí d’acord de convivència entre Catalunya i el conjunt d’Espanya que ens costarà temps».

Sobre els pactes possibles després del 10-N, s’ha mostrat reticent a una gran coalició PP-PSOE i més favorable a una majoria progressista amb un «mínim d’entesa» entre el PSOE, Unides Podem i Més País.