'CAS CURSACH'

Al banc dels acusats el jutge de Mallorca que va controlar periodistes

Miguel Florit va requisar i va rastrejar els mòbils a redactors que investigaven un cas de corrupció

El magistrat serà jutjat per prevaricació judicial i un delicte contra el secret professional

zentauroepp49954322 08 04 2019 el juez que instruye el  caso cursach   miguel fl190920221739

zentauroepp49954322 08 04 2019 el juez que instruye el caso cursach miguel fl190920221739 / Isaac Buj - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Felipe Armendáriz

El Tribunal Superior de Justícia de les Balears va acordar ahir l’obertura de judici oral contra el jutge Miguel Florit per diversos presumptes delictes comesos a l’ordenar la requisa de mòbils de periodistes i el control de les seves comunicacions en el marc del cas Cursach, la trama de corrupció entorn del magnat de la nit balear del mateix nom.

La magistrada Felisa Vidal imputa a Florit els suposats delictes de prevaricació judicial, contra la inviolabilitat de domicili, contra l’exercici del dret al secret professional periodístic i contra la intimitat. La interlocutòria no es pot recórrer i significa que Florit serà jutjat per aquests presumptes delictes, dels quals es declara innocent.

La resolució imposa al magistrat (amb l’Estat com a possible responsable civil subsidiari) una fiança de 60.106 euros, que haurà de dipositar en un termini de cinc dies. També se cita l’Advocacia de l’Estat perquè es personi en la causa com a responsable civil. L’escrit d’acusació cita les interlocutòries dictades per Florit, que, entre el setembre i el desembre del 2016, va ordenar fiscalitzar les trucades de tres periodistes, de ‘Diario de Mallorca’, Europa Press i Efe; va sol·licitar un control de la geolocalització dels seus telèfons mòbils, i, finalment, va disposar la requisa dels seus telèfons i d’altres dispositius electrònics de feina per a la seva anàlisi, així com el registre de les redaccions.

Consciència de la injustícia

«Aquestes interlocutòries van ser dictades per l’acusat [Florit] amb plena consciència que eren manifestament injustes i vulneraven el dret al secret professional periodístic, el dret a la intimitat, el dret al secret de les comunicacions i el dret a la inviolabilitat de domicili», diu l’escrit.

Per a l’acusació, els fets són constitutius d’un delicte de prevaricació judicial (pel qual es reclamen 20 anys d’inhabilitació i una multa de 28.800 euros), dos contra la inviolabilitat de domicili (pels quals se sol·liciten 12 anys d’inhabilitació i dues multes de 14.400 euros), un contra l’exercici del dret a la informació (pel qual se sol·liciten 4 anys d’inhabilitació especial) i un d’intercepció il·legal de les comunicacions (pel qual es demana una condemna de 6 anys d’inhabilitació especial).

Notícies relacionades

El jutge, que es troba de baixa, investigava un presumpte delicte de revelació d’informació reservada i secreta del cas Cursach i va ordenar en tres interlocutòries, l’11 de desembre del 2018, cribar les llistes de trucades dels periodistes Kiko Mestre i Blanca Pou, de ‘Diario de Mallorca’ i Europa Press. Després, va dictar una altra interlocutòria en què va disposar la requisa i anàlisi dels mòbils dels dos redactors i d’altres dispositius electrònics de feina.

Querelles dels mitjans

A les interlocutòries, el jutge encausat a penes va contemplar la possibilitat que les seves ordres vulneressin el dret a la informació al fer aflorar les fonts dels periodistes. Les resolucions van tenir amb el recolzament del fiscal anticorrupció Juan Carrau. La investigació al jutge Florit va partir de les querelles presentades per ‘Diario de Mallorca’ i Europa Press, als quals després es van unir com a acusacions Efe i l’Associació de Mitjans d’Informació (AMI).

Temes:

Corrupció