LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ

La policia confisca els mòbils a dos periodistes per investigar una filtració

Els agents van actuar per ordre judicial en seus d'Europa Press Balears i 'Diari de Mallorca'

El jutge investiga l'origen d'una notícia relacionada amb una trama de prostitució que implica polítics

Bartolomé ’Tolo’ Cursach, a la seva arribada als jutjats de Palma, al març.

Bartolomé ’Tolo’ Cursach, a la seva arribada als jutjats de Palma, al març. / EFE/CATI CLADERA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Agents de la Policia Nacional s’han personat aquest dimarts en la delegació balear de l’agència de notícies Europa Press i a la redacció del ‘Diari de Mallorca’, i han requisat els mòbils d’almenys dos periodistes en el marc d’una investigació dins del 'cas Cursach', amb l’objectiu de determinar l’origen d’una filtració periodística que va avançar en primícia Europa Press Balears. El cas Cursach és una trama d’orgies amb prostitutes i drogues en la qual es van veure implicats diversos polítics del PP balear. 

Tres agents i una secretària judicial han entregat a la redacció l’ordre de registre i han exigit a la periodista que cobreix informació relacionada amb el ‘cas Cursach’ que lliuri qualsevol documentació sobre la macrocausa de la Policia Local.

La redactora s’ha acollit al seu dret professional de no revelar les fonts, i els agents li han negat contactar amb els serveis jurídics de l’empresa. Per això, emparant-se en el mandat judicial, els agents s’han emportat el seu telèfon mòbil personal, dos ordinadors de l’empresa i diversos documents en paper amb l’objectiu de determinar l’origen d’una filtració.

Després, els agents s’han desplaçat al ‘Diari de Mallorca’, on han requisat el telèfon a un altre periodista, que ha explicat el que ha passat en un vídeo.

Delicte de descobriment de secrets

Segons consta a la interlocutòria del Jutjat d’Instrucció número 12 de Palma, s’investiga un delicte de descobriment de secrets, a instàncies dels advocats de Bartolomé Cursach, Bartolomé Sbert i el Ministeri Fiscal. Segons han informat els funcionaris policials, Europa Press no està sent investigada.

Notícies relacionades

El Sindicat de Periodistes de Balears (SPIB) ha reclamat en un comunicat "que es garanteixi el dret dels periodistes a no revelar les seves fonts com a pilar bàsic de la llibertat de premsa. Recolzem els companys a qui avui se’ls ha requisat el seu material de treball per publicar un informe relacionat amb una investigació judicial".

Per la seva part, l’Associació de Periodistes de les Illes Balears (APIB) ha recordat que "el secret professional està protegit a l’article 20 de la Constitució".