llibertat d'expressió

La justícia investiga el jutge que va confiscar els mòbils a dos periodistes a les Balears

El TSJIB admet la querella presentada pels informadors, 'Europa Press' i 'Diario de Mallorca'

La instructora del procés ha decretat el secret de les diligències judicials

zentauroepp37528323 gra340  palma  03 03 2017   bartolom   tolo  cursach  d   du181213115345

zentauroepp37528323 gra340 palma 03 03 2017 bartolom tolo cursach d du181213115345 / CATI CLADERA

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) investigarà el jutge de Palma de Mallorca Miguel Florit, que la setmana passada va ordenar requisar els telèfons mòbils de dos periodistes d’Europa Press i 'Diario de Mallorca', així com ordinadors i altres dispositius informàtics,  per esbrinar l’origen de la filtració d’un informe en el 'cas Cursach'. L’alt tribunal ha admès a tràmit aquest dimarts la querella dels dos informadors i les seves empreses. Aquesta acció va provocar multitud de protestes del món de la comunicació.

La sala civil i penal del TSJIB ha dictat una interlocutòria en la qual assumeix l’estudi de la querella, plantejada pels presumptes delictes de prevaricació judicial, contra la inviolabilitat del domicili i contra l’exercici del dret al secret professional dels periodistes. La demanda ha sigut presentada per Editora Balear, empresa titular de 'Diario de Mallorca', i Europa Press, així com pels redactors José Francisco Mestre, del rotatiu, i Blanca Pou, de l’agència.

L’alt tribunal autonòmic ha designat com a instructora de la causa la magistrada Felisa Vidal Mercadal, que ha decretat el secret de les diligències judicials. Elsmagistrats justifiquen el secret de sumari, la prolongació del qual deixen en mans de la instructora, perquè la requisa dels telèfons i dels ordinadors i les ordres de registre a les redaccions dels dos mitjans de comunicació es va fer "en el si d’unes diligències prèvies declarades secretes".

Els magistrats deixen en mans de la instructora qualsevol decisió respecte a la petició dels querellants i demanen la "immediata devolució als seus propietaris dels materials confiscats (dispositius de telèfons mòbils, ordinadors, memòries USB i documentació en paper) ". Així mateix, per determinar "la rellevància penal dels fets i la versemblança de la imputació" dilluns es va acordar obtenir, del jutjat de Florit, la "certificació literal" de la interlocutòria per la qual va ordenar requisar els mòbils i altres dispositius.

"Eludir el secret professional"

Els denunciants van argumentar en la seva querella que el jutge Florit "ha provat d’eludir el secret professional jivaritzant artificiosament el seu contingut mitjançant la seva reducció a un mer dret a refusar el testimoni, absolutament inútil per assolir el final de protecció de la norma constitucional, si els dispositius o bases de dades de qualsevol índole en els quals els periodistes introdueixen el seu material de treball o en els quals queden registre de les comunicacions amb les seves fonts poden ser registrades i/o confiscades".

Notícies relacionades

De forma paral·lela, Europa Press ha presentat un recurs d’apel·lació davant l’Audiència Provincial de les Balears contra la interlocutòria del jutge Florit, pel qual laPolicia Nacional va incautar el telèfon mòbil d’una periodista i de dos ordinadors corporatius. La defensa de l’agència de notícies demana que es deixi sense efecte aquesta instrucció, "la immediata devolució als seus propietaris" del material decomissats i que s’"elimini qualsevol dada o còpia que se n’hagi extret". La interlocutòria del jutge només contenia la part dispositiva, sense argumentació, cosa que implicaria, al seu entendre, una vulneració "del dret de defensa".

LaFiscalia Anticorrupcióva presentar ahir al jutge d’instrucció el seu escrit d’acusació en el ‘cas Cursach’, en el qual atribueix a l’empresariBartolomé Cursachdelictes d’associació criminal, prevaricació, suborn i coaccions pels quals sol·licita una condemna de 8,5 anys de presó, i acusa, a més, 23 persones més, entre les quals 15 policies, per als quals demana condemnes que sumen 171 anys. La Policia Nacional ha detingut aquest dimarts per revelació continuada de secrets a un inspector que va ser responsable del grup de blanqueig de la Direcció de les Balears del mateix cos, que va investigar aquesta presumpta trama de corrupció.