«Escandalós i al·lucinant» que no hi hagi acord

Mas proposa a Podem que cedeixi a Sánchez els mínims diputats per ser investit

L'expresident català creu que és preferible a un altre executiu que «quan entri a la Moncloa llanci gasolina», amb referència a les dretes

Crítiques també des del PNB:

-FOTODELDIA- GRAFCAT2932 BARCELONA 2/8/2019.- El expresidente de la Generalitat Artur Mas (d), acompañado por la exvicepresidenta Joana Ortega, compareció este mediodía ante los medios de comunicación para anunciar que él y el resto de personas condenadas por organizar la consulta del 9-N recurrirán ante el Tribunal Supremo la sentencia firme del Tribunal de Cuentas, por las que se les embargó sus bienes si no pagaban unas sanciones millonarias. EFE/ Enric Fontcuberta

-FOTODELDIA- GRAFCAT2932 BARCELONA 2/8/2019.- El expresidente de la Generalitat Artur Mas (d), acompañado por la exvicepresidenta Joana Ortega, compareció este mediodía ante los medios de comunicación para anunciar que él y el resto de personas condenadas por organizar la consulta del 9-N recurrirán ante el Tribunal Supremo la sentencia firme del Tribunal de Cuentas, por las que se les embargó sus bienes si no pagaban unas sanciones millonarias. EFE/ Enric Fontcuberta / Enric Fontcuberta (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L’expresident català Artur Mas veu «entre escandalós i al·lucinant» que el PSOE i Unides Podem no es posin d’acord per formar govern i ha proposat com a solució que la formació morada cedeixi puntualment la part mínima necessària dels seus diputats perquèPedro Sánchez pugui ser investit president.

En una entrevista a TVE, Mas ha animat el líder de Podem,Pablo Iglesias, a trobar amb una solució; segon ell, ha de triar si es vol convertir en «un polític més» o en un «líder autèntic o, fins i tot, un estadista», ha afegit. L’exlíder de CDC i del PDECat ha admès que, per a Iglesias, és difícil «acceptar sense més ni més» la negativa del PSOE a formar un govern de coalició, però ha apuntat una via de solució que entén que no seria donar un «xec en blanc» a Sánchez.

La proposta consistiria a facilitar al PSOE «els diputats necessaris per a la investidura,i els altres es podrien abstenir, cosa que suposaria que Unides Podem dividiria el seu grup, de forma puntual, per a la investidura.» Amb aquesta fórmula, UP impediria la possibilitat que «els tres partits de la dreta i la ultradreta arribin a la Moncloa», en al·lusió al PP, Ciutadans i Vox, i forçaria el PSOE a haver de negociar-ho tot al Congrés, «llei per llei».

Mas ha lamentat que falti a Espanya «la cultura del pacte dels nòrdics». Si bé l’espai postconvergent de JxCat ha acordat donar un ‘no’ a una eventual nova investidura de Pedro Sánchez, Mas ha admès que, malgrat l’«enorme desconfiança» amb el PSOE, prefereix «un Govern amb el qual, almenys es pugui parlar», abans que un altre executiu que «a l’entrar a Moncloa llanci gasolina», ha assenyalat en al·lusió a una hipotètica aliança delPP, Ciutadans i Vox. 

Esteban (PNB), molt decebut

Notícies relacionades

També el PNB ha demanat esforços per sortir del bloqueig. El portaveu ‘jetzale’ al Congrés, Aitor Esteban, ha admès que està «absolutament decebut» amb la situació política, i ha demanat el president en funcions, Pedro Sánchez, i el líder de Podem, Pablo Iglesias, que la desbloquegin perquè són ells els que impedeixen que avanci la negociació. En una entrevista a RNE, Esteban ha criticat la manera d’entendre la política que hi ha a Espanya, perquè, segons la seva opinió, «tothom va a Rolex, buscant el màxim avantatge, amb un punt de vista exclusivament partidista i amb molt teatre».

En aquest sentit, i després de qualificar de «curiós» que «el que a alguns no els valia al juliol ara els val i el que els valia als altres ara ja no els val», ha insistit que estem davant d’una situació «excepcional», en la qual «el PNB i ERC estan disposats» a permetre o recolzar la investidura de Pedro Sánchez. I ha afegit que «no aprofitar-ho és perdre una oportunitat i és molt irresponsable».