AL CONGRÉS

Iglesias intenta persuadir Sánchez en un cara a cara

El líder morat trucarà al president per intentar persuadir-lo de la coalició

El cap de l'Executiu rebutja un cara a cara i el deriva a la mesa negociadora

sesion de control al gobierno interviene pablo iglesias / periodico

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias diuen que estan disposats a fer un últim esforç en la recta final per evitar una repetició de les eleccions, tot i que ni tan sols es posen d’acord en el format per reobrir aquest diàleg. El líder d’Unides Podem va intentar aquest dimecres injectar un revulsiu a una negociació que ja no té pols i, des del Congrés, va anunciar que trucarà al president en les pròximes hores per a una cita a dos que aconsegueixi encarrilar un acord providencial que salvi el país del sotrac del 10-N. El cap de l’Executiu no va mostrar cap entusiasme amb la idea, convençut que prova d’arrossegar-lo a un duel, i el va comminar a presentar una nova oferta, si la té, a la fracassada mesa negociadora. Si els temps eren justos, sembla que s’estrenyen encara més. La presidenta de la Cambra baixa, Meritxell Batet, va anunciar a mitja tarda que acudirà aquest dijous a les nou a l’audiència amb el Rei, el pas previ a la ronda de consultes en què constatarà si Sánchez té recolzaments per anar a la investidura o si es dissolen les Corts. 

El Govern veia venir el gir de cintura d’Iglesias, perquè des de fa dies el sentien plantejar que, potser si al juliol haguessin negociat ell i Sánchez sense mitjancers, s’hagués aconseguit un acord. Amb l’estil personalista que el líder morat imprimeix a la vida política, en el Govern preveien que buscaria un cara a cara en el qual intentar arrencar al president una coalició de la qual fos impossible desdir-se més tard.

Amb aquests presagis, un Iglesias conciliador va pujar a la tribuna del Congrés i va esquivar el debat sobre els reptes de la UE per demanar a Sánchez una trobada urgent«Li hauré de trucar jo», va etzibar, després de veure la fredor amb què el president va acollir la seva proposta. El president va dir que està disposat a treballar «fins a l’últim segon» per aconseguir el desbloqueig, però va defugir el cara a cara.

«Mascles alfa»

 «Si vostè té alguna qüestió a plantejar de negociació, li demano que convoqui, que convoquin la mesa de negociació i expliquin si té alguna altra qüestió mes enllà del Govern de coalició. Nosaltres els estarem esperant», va respondre. En la seva ajuda, la portaveu socialista, Adriana Lastra, va retreure l’estil de lideratge personalista d’Iglesias. «Això no és una qüestió de mascles alfa reunint-se per prendre decisions, som formacions polítiques», va assegurar.

El rebuig no intimida Iglesias, que està determinat a trucar a Sánchez en les pròximes hores per aconseguir aquesta cita, tot i que considera que hauria de ser el cap de l’Executiu que fes aquest pas. Fonts governamentals no preveuen que el president prengui la iniciativa i tampoc veuen possibilitats de tancar una nova trobada si, abans, Iglesias no renuncia a la coalició.

Sánchez va deixar clar en el ple del Congrés que aquesta via no és transitable i que per veure’s, Podem hauria d’oblidar-se d’entrar al Consell de Ministres. «Nohi ha una única fórmula perquè ens puguem entendre, no només hi ha la coalició», va repetir, per retreure-li el seu rebuig a la coalició oferta al juliol.

Iglesias va mostrar els seus dubtes que aquell plantejament fos honest. «Em fa la sensació que quan va proposar el Govern de coalició no ho deia seriosament. A vostè el va descol·locar que jo em retirés [de la vicepresidència] i vostè va estar simulant», va etzibar. Iglesias va lamentar que, des de la investidura fallida, no hagi rebut ni una sola trucada del president, només un missatge de felicitació per la seva paternitat.

¿Qui és el culpable?

Davant de l’evident desacord, els dos dirigents van jugar amb responsabilitzar l’altre de la cada vegada més probable tornada a les urnes.

Notícies relacionades

«Li demano que reflexioni, no aboqui al país de nou a unes eleccions», va plantejar Sánchez, culpabilitzant Iglesias. «Crec que encara hi ha una possibilitat de no portar aquest país a unes eleccions», va insistir el líder podemista, intentant tancar un compromís per veure’s que no va arribar a materialitzar-se.

El temps corre en contra d’una possibilitat d’acord. A la pràctica, només seria viable un pacte que es rubriqués fins diumenge perquè els terminis s’esgoten. Fonts governamentals indiquen que Sánchez no veu ja cap altra sortida que no siguin les urnes per desbloquejar la situació.