INVESTIDURA EN SUSPENS

El Rei obre una nova ronda de consultes per al dilluns 16 i el dimarts 17

Felip VI haurà de decidir si designa o no un candidat amb prou recolzaments, abans del termini del dia 23

Borràs acudirà a la Zarzuela en representació de JxCat, mentre que ERC i Bildu tornen a rebutjar la invitació

l rey recibe a la presidenta del congreso meritxell batet / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El rei Felip VI es reunirà amb els representants dels partits polítics dilluns i dimarts al palau de la Zarzuela per decidir si proposa un candidat que pugui tenir els recolzaments necessaris per superar la investidura o refusa fer-ho, la qual cosa comportaria la convocatòria automàtica d’eleccions el 10 de novembre.

La Casa del Rei ha donat a conèixer les dates de la ronda de consultes en un comunicat després que el cap de l’Estat s’hagi reunit amb la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, a la Zarzuela. L’objectiu del Monarca és saber si hi ha o no un candidat amb prou recolzaments per a la investidura abans que expiri el termini, el pròxim dia 23.

La nota de la Zarzuela recalca que, d’acord amb l’article 99 de la Constitució, la finalitat de les noves consultes és «constatar» si, del que li traslladin els partits, el rei «pot proposar un candidat a la presidència del Govern que compti amb els vots necessaris perquè el Congrés, en el seu cas, li atorgui la seva confiança». «O, en absència d’una proposta de candidat, procedir a la dissolució de les Cambres i a la convocatòria de noves eleccions», afegeix el comunicat.

De moment, es manté el bloqueig en la negociació entre el PSOE i Unides Podem perquè el president del Govern en funcions,Pedro Sánchez, sigui reelegit. De moment, no està prevista cap reunió entre el líder del PSOE i el d’Unides Podem. 

Des de la Carrera de San Jerónimo, Batet ha dit que el Monarca i ella creuen «que el país necessita un govern i estabilitat, perquè les institucions democràtiques funcionin a ple rendiment». «Compartim la visió queel país necessita posar-se en marxa», ha recalcat la presidenta de la Cambra baixa.

Segona ronda

Serà la segona ronda de consultes que Felip VI mantingui amb els partits des dels comicis del 28 d’abril. La primera va tenir lloc el 5 i el 6 de juny i va portar el cap de l’Estat a designar Pedro Sánchez com a candidat per intentar la investidura.

El 26 de juliol, l’endemà que el Congrés rebutgés en segona votació la reelecció del dirigent socialista, el Rei va acordar que no iniciaria «de moment» noves consultes i que donava temps als partits abans de tornar a convocar-los. En el comunicat d’avui, la Zarzuela recorda que ja llavors el Monarca va manifestar que trucaria de nou als partits abans que finalitzés el termini legal de la investidura.

A més, serà la setena ronda en els seus cinc anys de regnat. L’elevat nombre d’aquest tipus de rondes que li ha tocat convocar a Felip VI contrasta amb les 10 que va protagonitzar el seu pare, el rei Joan Carles, al llarg dels seus gairebé 39 anys en què va exercir com a cap de l’Estat.

Llista i hores

El cap de l’Estat ha demanat a Batet que divendres li faci arribar la relació de representants designats pels partits amb representació parlamentària per establir el llistat de trobades a la Zarzuela i els horaris, que es coneixeran hores després.

Notícies relacionades

Com és habitual, el Monarca rep les formacions per ordre de menor a més pes parlamentari, així que la ronda la tornaria a obrir el diputat del Partit Regionalista de Cantàbria (PRC), José María Mazón. ERC i EH Bildu han declinat participar en les últimes rondes amb el cap de l’Estat. Als grups minoritaris els seguiran el líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias; el de Ciutadans, Albert Rivera, i el del PP, Pablo Casado, i l’últim serà Sánchez.

Laura Borràs, portaveu de Junts per Catalunya, ha afirmat aquest matí al Congrés que té previst acudir a la convocatòria per tornar a traslladar-li un missatge del seu cap de llista, Jordi Sànchez, en presó preventiva pel procés. El Tribunal Suprem no va permetre al juliol que Sànchez sortís de la presó per participar en la ronda.