INICI DE CURS POLÍTIC

Dues enquestes apunten que el PSOE i Podem sumarien majoria absoluta en unes noves eleccions

Ciutadans seria el partit més perjudicat en una eventual repetició dels comicis

dca3912

dca3912 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Dues enquestes que publiquen 'El Mundo' i 'El Español' apunten que el PSOE i Unides Podem sumarien majoria absoluta en unes noves eleccionsgenerals que se celebrarien el 10 de novembre en cas que no hi hagi acord d’investidura. Una tercera enquesta, en aquest cas de 'La Razón', assenyala el contrari: que cap bloc sumaria majoria si es repetissin els comicis.

L’enquesta de Sigma Dos per a 'El Mundo' assenyala que Pedro Sánchez obtindria un 33,4% de vots i 145 escons i seria el més beneficiat de cara a unes noves eleccions, mentre que apunta que el principal damnificat del bloqueig polític seria Ciutadans que, amb un 11,8%, tan sols obtindria 34 seients davant els 57 actuals.

Al contrari, l’electorat de Pablo Iglesias es manté intacte amb un 14,2%, una dècima menys que en les eleccions d’abril, malgrat la seva negativa a acceptar l’oferta socialista d’una vicepresidència i tres ministeris.

Cs, el més perjudicat

El sondeig d’‘El Mundo’ reflecteix que els canvis més significatius afectarien el bloc del centredreta. El Partit Popular de Pablo Casado en sortiria beneficiat: aconseguiria el 19,0% i 78 diputats, mentre que ara té el 16,7% i 66 escons. Per la seva banda, els ultres de Vox retrocedirien: obtindrien el 8,3% dels vots i 17 escons, xifres que suposen un descens de dues dècimes i la pèrdua de 7 diputats, segons ‘El Mundo’. Segons l’enquesta, el partit d’Albert Rivera, Ciutadans, és el que més perdria en una hipotètica repetició d’eleccions, ja que de tenir avui el 15,9% dels vots passaria a l’11,8%, perdria 23 escons i n’obtindria un total de 34.

Notícies relacionades

En la mateixa línia, l’enquesta d’'El Español' reflecteix la majoria absoluta que obtindrien el PSOE i Unides Podem i la patacada que patiria Ciutadans. Segons aquest sondeig, Sánchez obtindria el 31,3% dels vots i 139 diputats, mentre que Iglesias aconseguiria el 13,9% i 37 escons. El PP sumaria el 18,1% i 76 diputats mentre que Cs descendiria fins al 12,2% de vots i els 38 diputats. Vox també patiria un retrocés a l’obtenir un 9,7% de vots i 22 escons.

Enquesta de bloqueig

En sentit totalment contrari,l’enquesta de 'La Razón' reflecteix que unes noves eleccions no traurien Espanya del bloqueig. Segons aquest sondeig, el PSOE tornaria a guanyar i sumaria entre 127 i 130 escons, mentre que Unides Podem patiria un descens de l’1,2% i perdria entre 6 i 9 escons, per la qual cosa la suma entre el PSOE i Podem quedaria pràcticament igual que ara. Al bloc de les dretes es produeix un escenari semblant: el PP es mouria en el 21% de vots i entre 84 i 87 escons; Cs cauria un 2% i podria perdre entre 5 i 8 diputats, mentre que Vox cauria del 10,3% al 7,7%, amb la qual cosa aquest bloc quedaria molt lluny de la majoria absoluta.