CAP A LA INVESTIDURA

Cuixart demana a Sánchez una reunió en el marc de les seves consultes amb entitats

En una carta recorda al president que Òmnium és «l'entitat cívica cultural més gran de l'Estat»

El Govern respon que la petició «no té connexió» amb les reunions del líder socialista

zentauroepp40432212 madrid 06 10 2017 politica   jordi cuixart antes de declarar180317111129

zentauroepp40432212 madrid 06 10 2017 politica jordi cuixart antes de declarar180317111129 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Efe

El presidentd’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha enviat una carta al president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, en què li demana que es reuneixi amb ell en el marc de la ronda de consultes amb entitats socials que el líder delPSOEestà duent a terme de cara a la investidura. El socialista li ha replicat que el diàleg només pot ser “dins de laConstitució”. I, segons la portaveu de l’Executiu, Isabel Celaá, la sol·licitud d’Òmnium no té connexió amb la ronda de contactes amb la societat civil.

En una missiva amb data 2 d’agost escrita des de la presó de Lledoners, on està empresonat a l’espera que elTribunal Supremdicti la sentència del judici del procés, Cuixart remarca que Òmnium és “l’entitat cívica cultural més gran de l’Estat”. Li recorda a Sánchez que és una organització amb “175.000 socis i 58 anys d’història”, i per això Cuixart es posa “a disposició” del cap de l’Executiu en funcions “per poder dur a terme una trobada” que emmarca en “la ronda de consultes amb les principals entitats de la societat civil” que està efectuant el president.

“Tenim la responsabilitat de parlar amb tothom”, indica Cuixart, que es mostra “convençut que la resolució democràtica del conflicte passa per l’empatia i vèncer així la por al diàleg”.

Explicar l’‘Ho tornarem a fer’

El líder d’Òmnium també considera que és “important poder explicar-li, en persona, l’abast de l’afirmació, ‘Ho tornarem a fer’” que va pronunciar en el seu al·legat final al Suprem i ara és utilitzada amb freqüència per actors independentistes. “Hi ha de manera nítida una reafirmació en la defensa dels drets fonamentals i el dret a defensar el dret al’autodeterminació  per part de la ciutadania”, afirma Cuixart.

Així mateix, la missiva afegeix: “M’agradaria poder exposar-li en persona els avenços de la Plataforma Som el 80%, que aglutina una representació molt transversal de personalitats públiques que coincideixen que la resolució del conflicte polític passa pel diàleg entre totes les parts i sense exclusions”.

Defensa de les llibertats

Cuixart remarca el seu “compromís honest i sincer amb la democràcia i l’exercici de lallibertat d’expressió, reunió i manifestació, tant a Catalunya com en el conjunt de l’Estat i d’Europa” i afirma que “per això és tan important que el Govern espanyol que es constitueixi derogui una vegada per sempre la‘lley mordaça’”.

“A l’espera de poder saludar-nos de nou personalment, el felicito sincerament per la iniciativa i aprofito per enviar-li una cordial salutació”, finalitza la carta.

Notícies relacionades

Sánchez, l’endemà de rebre la missiva, ha contestat a la petició de Cuixart que el diàleg “només pot ser dins de la Constitució” i que el dret a l’autodeterminació que reivindica “no existeix” a la Carta Magna sinó que només està reconegut pels organismes internacionals per a “països en procés de descolonització”, repliquen fonts de la Moncloa.

La reacció de Torra

Després de valorar la trobada que el president ha tingut aquest dimarts amb el sector de l’educació, Celaá ha remarcat que el que demana el president d’Òmnium “no té cap connexió amb la ronda de contactes amb els agents socials” que està portant a terme Sánchez. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha criticat via Twitter la resposta del Govern: “La predisposició al diàleg del Govern central és sempre invariablement tendent a 0”.