per desbloquejar la investidura

El PP suggereix que el Rei proposi un candidat alternatiu a Sánchez

Suggereix que el líder socialista deixi pas a un aspirant «de consens» o a Casado

Cs creu que el monarca va exhortar el president en funcions a formar Govern

20190805 448215 ppgarciaegeamo1 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El bloqueig polític després de la investidura fallida de Pedro Sánchez i el missatge delReidiumenge, quanva animar els polítics a posar-se d’acord per evitar la repetició de les eleccions, estan aguditzant l’enginy dels partits. Ahir elPPva aprofitar l’avís deFelip VIper acostar la brasa a la seva sardina, i va plantejar com a fórmula per superar la situació que el Monarca proposi com a president del Govern un candidat diferent de Sánchez.

Segons el secretari general dels populars,Teodoro García Egea, el líder socialista és l’“element de bloqueig” de la democràcia perquè “no és de confiança”, per la qual cosa va obrir la porta a una persona “de consens”.

“El dilema no és entre Sánchez i eleccions, el dilema és si avui tenim un candidat que susciti la confiança de tot l’arc palamentari. Avui Sánchez és president del Govern, però els que el van fer president fa un any no es fien d’ell, per això li van dir que no al juny i, sota el meu punt de vista, li poden dir que no al setembre”, va opinar.

En aquest sentit, va obrir la porta a què aquest “candidat de consens” no sigui delPSOE, i també va plantejar que es deixi governar una aliança entre el PP i Ciutadans amb l’abstenció de la resta de partits constitucionalistes, començant pel PSOE.

Segons l’opinió de García Egea, l’arribada deMaría Chivite, la candidata socialista a la presidència deNavarra, amb l’abstenció de diversos diputats autonòmics deBildu, demostra que el PSOE i Sánchez “no són de confiança”, i que per això el PP “no pot abstenir-se” si l’actual president torna a intentar la seva investidura en les pròximes setmanes.

“Aliats naturals”

Fonts del partit van insistir a Europa Press que el PP “no facilitarà en cap cas la investidura” d’un candidat socialista. Segons aquestes veus, García Egea va voler deixar clar amb la seva proposta que, en vista de la “incapacitat” de Sánchez per aconseguir arribar a un acord, pot ser que el problema sigui ell, i que un altre candidat del PSOE “sí que podria arribar a un acord amb els seus aliats naturals, començant per Podem, com ja fa en comunitats i ajuntaments”.

En qualsevol cas, el PP està “d’acord” amb el Rei en què “l’ideal” seria que els ciutadans no hagin de tornar a les urnes en unes noves generals.

Notícies relacionades

El partit taronja va enfocar el missatge del Rei als partits des d’un altre punt de vista. El portaveu adjunt del partit en el Congrés, Edmundo Bal, creu que les paraules de Felip VI són un “exhort” al candidat socialista perquè “compleixi” l’encàrrec que va rebre per formar Govern. En una entrevista amb Onda Cero, Bal va qualificar de “molt raonables” i “dins del seu paper” les declaracions del Monarca, i va afirmar que no se’n pot inferir que estigui interferint en el debat polític o decantant-se per una o una altra solució concreta.  

L’“acudit del dia”

Des de València, on aquest dilluns a la tarda Sánchez es va reunir amb representants de Compromís, el ministre de Foment i secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, va desqualificar la idea del PP. Segons l’opinió dels socialistes, la proposta que Sánchez s’aparti va constituir l’“acudit del dia”, i la van situar al terreny de la “fantasia”.