INVESTIDURA EN SUSPENS

Sánchez eixampla els seus recolzaments a la recerca d'un govern en solitari

El líder del PSOE inicia els contactes amb associacions perquè Iglesias cedeixi

Acusa la resta de partits de fer "perdre un temps preciós" Espanya amb el seu bloqueig

zentauroepp49289867 pedro sanchez190801121340

zentauroepp49289867 pedro sanchez190801121340 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez li atorga tanta importància al seu últim moviment per aconseguir la investidura que aquest dijous va decidir explicar-la ell mateix. El líder socialista ha desenvolupat durant l’últim any certa al·lèrgia a comparèixer davant dels mitjans (porta només tres rodes de premsa des del gener, sempre amb preguntes taxades), però un dia després d’anunciar  que inicia una ronda de trobades amb la societat civil per convèncer Podem que recolzi un govern en solitari a canvi d’un programa, Sánchez va fer unes breus declaracions.

"Estem perdent un temps preciós", va assenyalar el president en funcions just abans de reunir-se amb associacions feministes. La frase anava dirigida a Podem, però Sánchez també va tornar a trucar al partit d’Iglesias "soci preferent", intentant reconduir la relació amb els morats després de diversos dies de continus i durs retrets. Alhora, el president en funcions va insistir en una cosa que molesta moltPablo Iglesias: l’abstenció del PP i Cs. Per al líder de Podem, una petició d’aquest tipus implica reconèixer que "no es té un projecte per a aquest país", a l’estar disposat a governar tant amb l’esquerra com amb la dreta.  

Ha passat una setmana des que no aconseguís posar-se d’acord amb Podem sobre el repartiment de ministeris en un hipotètic govern conjunt i el secretari general del PSOE ha canviat d’enfocament. La coalició està descartada, almenys de moment, malgrat que Iglesias hi continua apostant. I en lloc de citar-se amb els principals líders polítics, com havia fet fins ara, manté trobades amb associacions d’igualtat, ecologistes i sindicats, entre d’altres. El moviment pretén augmentar la pressió sobre Podem, segons reconeixen en la direcció socialista, a l’intentar guanyar-se el recolzament de l’anomenada societat civil (o almenys d’una part d’aquesta) a la seva fórmula de pactar un Govern monocolor socialista en el qual els morats recolzin des de fora a canvi d’un llistat de mesures a aprovar durant la legislatura.

Però Sánchez va negar que busqués aquest efecte i va fer una crida a les forces de dreta. "No es tracta de pressionar. Es tracta que la resta de formacions apliquin el que estem dient. El que fa el PSOE és asseure’s amb els col·lectius socials, construir un programa obert amb un component progressista i a partir d’allà esperar que les formacions siguin conscients que hi ha d’haver Govern a Espanya", va assenyalar. 

La nova proposta

El nou esquema passa per mantenir reunions amb tots aquests col·lectius (aquest dijous es va citar també amb associacions científiques) i crear una nova proposta per traslladar a Podem, la pedra sobre la qual es basa el futur de la seva investidura. Des de dijous passat, quan va perdre la segona votació del debat d’investidura, Sánchez no ha tingut cap contacte amb Iglesias, segons va explicar a la Ser el secretari d’Organització dels socialistes, José Luis Ábalos, que també va subratllar que dins dels morats hi ha "veus", com les d’IU i Anticapitalistes, que advoquen per oblidar-se de la coalició i recolzar a canvi d’un programa.  

Notícies relacionades

"Demano a la resta de formacions polítiques un esforç de responsabilitat, de reconeixement del resultat electoral, perquè es permeti la formació d’un govern progressista que no depengui de les forces independentistes", va explicar, citant els exemples de Portugal i Dinamarca (el nou mantra del PSOE), països on els socialistes governen en solitari amb recolzaments externs dels partits situats a la seva esquerra.

Per això, va concloure, que insisteixi a reclamar l’abstenció al PP i a Cs, una cosa que Pablo Casado Albert Rivera ja han deixat clara que no pensen fer. "Els partits que es diuen constitucionalistes, al ser conscients que no hi ha alternativa a un govern del PSOE, hi han de posar de la seva part –va dir Sánchez–. Això no significa que m’hagin de recolzar. Només que facilitin la formació de Govern".