LEGISLATURA EN SUSPENS

Sánchez convoca col·lectius socials per convèncer Iglesias que el recolzi sense coalició

El líder del PSOE prepara una altra oferta a Podem amb aportacions de la societat civil

Els morats acusen el president de «voler acaparar el 100% del poder sense negociar»

zentauroepp49278922 sanchez von der leyen190731132855

zentauroepp49278922 sanchez von der leyen190731132855 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez canvia d’enfocament. Després d’haver intentat negociar la seva fracassada investidura a través de reunions amb els principals líders polítics, el secretari general del PSOE, que a finals de la setmana passada no va aconseguir posar-se d’acord amb Pablo Iglesias sobre el repartiment de ministeris en un futur Govern de coalició, desplaçarà el focus a la societat civil, mantenint trobades amb representants d’associacions feministes, ecologistes, sindicats i agrupacions del tercer sector. D’allà sortirà una nova proposta que traslladarà Podem "al llarg d’aquests dies", però deixant clar que un Executiu conjunt està descartat. L’única fórmula que ara estudia Sánchez és la d’un Govern només dels socialistes avalat des de fora pels morats a canvi d’un programa de legislatura, com a Portugal.

El moviment, anunciat aquest dimecres pel president en funcions a través d’una carta a la militància del seu partit, pretén augmentar la pressió sobre Iglesias, que en els últims dies ha posat en dubte la condició de Sánchez com a líder d’"esquerres". El cap de l’Executiu busca així argumentar que no només el PSOE defensa aquestes propostes, i també la fórmula d’un Govern monocolor, sinó que tot l’esquema ve recolzat per la societat civil.

Els socialistes continuen sent escèptics sobre la possibilitat que Iglesias cedeixi, però tenen alguna esperança que aquest gir en la negociació, juntament amb la posició d’IU i Anticapitalistes dins d’Unides Podem (que demanen recolzament per mesures en lloc de coalició sí o sí), pugui acabar movent el líder morat. La primera reacció no convida a l’optimisme. El secretari d’Acció Política de Podem, Pablo Echenique, ha valorat el moviment de Sánchez així: "Govern a la portuguesa significa Govern en el qual acaparo el 100% del poder, sense negociar, perquè sí, tot i que sigui lluny de la majoria absoluta i amb l’avantatge de tenir les mans lliures per pactar amb la dreta quan em doni la gana".  

L’"esperança"

"Vull traslladar-te un missatge d’esperança en el futur immediat perquè és possible l’acord. Un acord per evitar que Espanya es vegi abocada a noves eleccions. Impedir la repetició electoral és una prioritat absoluta per a mi i treballaré sense parar en les pròximes setmanes per superar-ho –explica Sánchez en la carta a les bases del PSOE–. I, per fer-ho, des de demà mateix, començaré a reunir-me amb diferents col·lectius de la societat civil, com ara associacions feministes, ecologistes, agents socials, agrupacions del tercer sector, perquè puguin col·laborar en la creació d’un espai comú per assolir un Govern progressista".

Notícies relacionades

"Al llarg d’aquests dies, elaborarem una proposta oberta partint d’aquest espai comú que serà la que presentarem a Unides Podem per assolir un acord de caràcter programàtic vinculat amb la societat civil –continua el text–. Un acord que es materialitzi després seguint el model d’experiències pròximes com la de Portugal i la de Dinamarca. En els dos països, governen partits socialdemòcrates com a forces més votades. Però comptant amb el recolzament extern de forces progressistes que garanteixen no només l’estabilitat política, sinó també el compliment d’un programa de govern consensuat des de l’esquerra. Estic convençut que és una fórmula útil per abordar els reptes que té el nostre país".

Si Sánchez aconsegueix sumar Podem amb aquest nou enfocament, hi haurà debat d’investidura. Però només en el cas que el secretari general del PSOE sàpiga per endavant que el seu intent de reelecció serà possible. "Si no hi ha aigua a la piscina, no val la pena passar per una altra investidura", va assenyalar a Antena 3 la portaveu de l’Executiu, Isabel Celaá. Al cap i a la fi, la primera investidura fallida va servir per activar el rellotge i posar data a una repetició d’eleccions, que se celebrarien el 10 de novembre, una hipòtesi cada vegada més pròxima. Un segon tràngol d’aquest tipus no seria més que la constatació d’un fracàs.