CONSELL EXECUTIU

Aragonès celebra la predisposició de Colau a negociar els pressupostos del Govern

Budó crida a la unitat de cara a la Diada i defuig "la batalla" partidista que s'ha generat sobre això

El Govern celebra que Endesa s'obri a cofinançar la pobresa energètica

zentauroepp49289142 torra aragones190801100358

zentauroepp49289142 torra aragones190801100358

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha afirmat que "la música sona millor que l’any passat" i que s’han posat en agenda trobades amb els grups. "Celebrem que hi hagi grups que mostrin la seva predisposició a parlar sobre això i visualitza la necessitat que el país necessita un pressupost", ha afegit.

Amb tot, Aragonès ha evitat fixar un soci preferent per aprovar el projecte de pressupostos que l’Executiu català portarà al Parlament a l’octubre. Aragonès ha afirmat que s’obrirà la negociació a tots els grups. "A començaments de setembre, en paral·lel al debat intern del Govern, iniciarem les converses amb els grups, compartirem amb tots els grups la situació, disponibilitats i prioritats del Govern i veure quins grups estan disposats a negociar".

Respecte als episodis de desunió política de cara a la Diada d’aquest any en l’independentisme, la portaveu i titular de Presidència, Meritxell Budó ha remarcat que "la Diada és el màxim exponent de la unitat, defugim aquesta batalla, no és la del Govern ni dels partits, és la de la gent". "És un repte de tots, d’entitats, organitzacions polítiques, perquè la gran força que ha permès els passos endavant no han sigut organitzacions pel seu costat sinó quan hem concertat col·lectivament, és un repte de tots, els passos a seguir han de ser de tots i així és com serà, no tinc dubtes sobre això", ha apuntat Aragonès, qui ha anunciat que acudirà a la cita com des de fa anys.

Estudi del salari mínim català

Per la seva banda, Aragonès ha anunciat l’inici d’un estudi per fixar un salari mínim català diferenciat de l’espanyol. “Es constata que l’SMI a nivell estatal genera “inequitat” i no dona resposta a les necessitats dels treballadors de Catalunya de millorar les seves retribucions, en especial en les mínimes, fortament feminitzats, i de col·lectius constituïts per persones immigrants”, ha argumentat. Aragonès ha detallat que s’ha encarregat el cost, l’impacte pressupostari i el període d’aplicació d’aquest salari mínim. "Hem encarregat l’estimació del càlcul, 900 euros a Catalunya no tenen el mateix valor que en altres territoris de l’Estat, s’ha de calcular. En segon lloc, la incidència. Un salari mínim diferenciat impulsa cap amunt tota l’escala salarial i té incidència en competitivitat i productivitat econòmiques", ha detallat, assumint que la capacitat legislativa està en mans de l’Estat. "El que no pot fer la llei ho pot fer l’acord" entre els agents socials, ha assegurat. Es tractaria, ha precisat, que "als convenis col·lectius d’aplicació a Catalunya s’incorpori com a salari mínim el que determini el nostre acord" així com en l’administració pública, sota un calendari d’aplicació. Farà falta, ha precisat, una llei que permeti incloure aquestes clàusules.

Notícies relacionades

D’altra banda, el Govern ha acordat la definició d’"una política fiscal corporativa" de la Generalitat. "Unifiquem la tramitació, que existia abans del 155, amb més ambició, recuperem la idea d’una tramitació conjunta sinó d’una política fiscal corporativa, des d’abans del pagament, durant la tramitació, i una estratègia fiscal a mitjà i llarg termini", ha explicat Aragonès.

Pobresa energètica

Respecte a la voluntat d’Endesa de condonar la meitat dels casos de pobresa energètica, Budó s’ha felicitat sobre això. En concret, Endesa es compromet a abonar el 50% d’aquest deute, esperant que les administracions els paguin l’altra meitat, tal com dicta la llei catalana aprovada per unanimitat fa quatre anys. "Celebrar que aquests acords es vagin duent a terme i que puguem firmar aquests contractes per garantir que aquestes llars puguin disposar dels subministraments", ha afirmat la portaveu.