entrevista a 'el punt avui'

Puigdemont veu «preocupant» una possible deriva «antipartits» de l'ANC a la Diada

L'expresident afirma que una de les «claus» per a la unitat passa perquè es «trenquin sectarismes» que es puguin «enquistar» a les cúpules de les formacions

zentauroepp46760604 exiled former president of the government of catalonia carle190513204953

zentauroepp46760604 exiled former president of the government of catalonia carle190513204953 / Niall Carson

2
Es llegeix en minuts
Efe / Barcelona

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha dit aquest dijous que seria “preocupant” una “deriva antipartits” del’Assemblea Nacional Catalana (ANC), la convocant de lamanifestació independentista de la Diada, l’11 de setembre.

Així ho ha expressat en una entrevista a ‘El Punt Avui’ després que elsexconsellers d’ERC Josep Huguet i Anna Simó alertessin que estudien no anar a la manifestaciód’ERC Josep Huguet i Anna Simó pel plantejament del’ANC en contra dels partits que no “prioritzin” la independència i en contra d’una capçalera amb líders polítics. “Si l’ANC decideix que no hi ha d’haver un espai VIP, no em sembla una tragèdia, i sí que em semblaria preocupant que hi hagués una deriva antipolítica i antipartits”, ha assenyalat Puigdemont.

“No ens ho podem permetre, perquè ens necessitem tots”, ha afegit el líder independentista fugit a Waterloo (Bèlgica), que acaba de publicar el llibre “Reunim-nos”, sobre la necessitat que els partits independentistes, principalment JxCat i ERC, no prenguin camins separats en la seva aproximació a l’objectiu de la independència.

Sobre el fet que polítics com els exconsellers Huguet i Simó puguin no assistir-hi, l’expresident ha assenyalat que la Diada “interpel·la tothom” i que li semblaria “greu” que no hi fossin “els que han estat lluitant des que l’independentisme era minoritari”.

Segons Puigdemont, una de les “claus” per a la unitat passa perquè es “trenquin sectarismes” que es puguin “enquistar” a les cúpules dels partits, cosa que els pot portar a actuar com a rivals en comptes de com a aliats.

El líder de JxCat defensa una “direcció aliada” de tots els independentistes davant de les decisions “transcendents” i, en aquest sentit, ha lamentat que “no sempre s’han pres en clau d’unitat estratègica”. Ha assenyalat que és un “error gravíssim” que es prenguin decisions polítiques en les executives dels partits “en clau estrictament d’hegemonia de partits”.

Notícies relacionades

En un text recent titulat ‘Carta oberta a l’independentisme de base’, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, admetia que el món independentista viu “un moment de desconcert” que dificulta “trobar el camí que s’ha de seguir i evitar la frustració i la desunió”. Paluzie també avisava que l’ANC incrementarà “el to d’exigència” cap als partits perquè “prioritzin l’objectiu de la independència i abandonin les lluites partidistes”.

Poc després, en el seu compte de Twitter, l’exconseller per ERC Josep Huguet va escriure: “No aniré a una manifestació que per primera vegada un grup d’exaltats vol convertir en un aquelarre purificador contra els traïdors”. “O bé abans de l’11-S aquesta música antipartits i especialment anti-ERC s’atura o ‘bon vent’. I em manifesto des d’inicis dels 70”, concloïa el missatge d’Huguet. La també exconsellera d’ERC Anna Simó va recolzar la decisió d’Huguet dient-li: “Fa dies que he pres la mateixa decisió, després de més de 30 anys”.