CANVI D'ACTITUD

Laura Borràs allarga ara la mà a Pedro Sánchez per a la seva investidura si s'obre a parlar

La portaveu de JxCat al Congrés afirma que el 'no' en el debat no era definitiu, sinó un "toc d'alerta"

borras / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, ha allargat la mà al president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, de cara a una nova sessió d’investidura  si s’obre aquesta vegada a dialogar i a "fer política". El canvi d’actitud de la formació independentista es produeix l’endemà que Carles Puigdemont afirmés que veu "lògic" votar a favor del líder del PSOE.

En una entrevista amb Efe, Borràs ha assegurat que el vot en contra dels set diputats de JxCat en el debat d’investidura de la setmana passada no va ser "un 'no' tancat i barrat, un forrellat sense clau, sinó una invitació que Pedro Sánchez es posi a treballar", perquè "té una revàlida al setembre".

"El nostre vot pot ser transformat si ell és capaç de tornar a fer política. Aquest "no" ha sigut un toc d’alerta per dir-li que faci la feina que li ha encarregat la gent, que no actuï de manera que sembli que vol provocar eleccions i repetir els comicis fins que surti el resultat que pensa que li convé", ha assegurat.

Borràs ha remarcat que a JxCat estan "disposats a parlar" amb el líder del PSOE "sobre tot allò que representa la defensa dels interessos dels catalans". "Estem asseguts allà on érem; qui es va aixecar de la taula de diàleg va ser precisament Pedro Sánchez", ha remarcat la portaveu de JxCat, en al·lusió al fracàs de les negociacions de principis d’any sobre els Pressupostos Generals de l’Estat, que va precipitar la convocatòria d’eleccions generals per al 28 d’abril.

La condició: canvi d’actitud

Ha advertit, això sí, que JxCat no modificarà el seu vot si no percep un canvi d’actitud en els socialistes: "El que no farem és moure la nostra posició si no hi ha un moviment per part de Pedro Sánchez per abordar el principal problema polític que té l’Estat espanyol, que es diu Catalunya."

Fins ara, ha lamentat, Sánchez ha "utilitzat la tècnica de l’estruç per no mirar cap al problema", però "el resultat final acaba sent la inestabilitat del Govern espanyol". "Fins que no s’abordi la qüestió catalana no hi podrà haver estabilitat en el Govern espanyol", ha sentenciat Borràs.

El pacte amb Unides Podem

Per Laura Borràs, la possibilitat de configurar un govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem "obria una finestra d’oportunitat", perquè els de Pablo Iglesias s’havien oposat a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució i "han parlat de presos polítics".

Notícies relacionades

Però perquè JxCat modifiqui el sentit del seu vot "no només hi ha d’haver un acord entre el PSOE i Unides Podem", sinó que s’ha de veure "què representa aquest acord en termes de Catalunya i del conflicte polític amb l’Estat espanyol". "No n’hi ha prou que hi hagi un acord amb Unides Podem. Si l’acord és a costa de sacrificar aquestes qüestions que són fonamentals, evidentment no serà suficient", ha avisat.

Als diputats de JxCat, ha afirmat, els "agradaria molt poder votar que 'sí'" a la investidura de Sánchez, perquè això "voldria dir que hi ha hagut un gest en favor de la política, del diàleg i de complir escrupolosament el mandat de les urnes". JxCat, segons Borràs, "està esperant que a l’altre costat hi hagi algú" que s’adoni que només podrà governar Espanya si té en compte la situació de Catalunya. "Per més que ens vulguin menysprear, representem la primera força independentista al Parlament i ostentem la presidència de la Generalitat", ha destacat.