EL DILEMA CATALÀ

Puigdemont no veu "fora de lloc" recolzar Sánchez si hi ha unitat de l'independentisme

"El que faci l'independentisme a Madrid, ho hem d'abordar de manera conjunta", defensa

Rebutja convocar eleccions al Parlament després de la sentència del procés, com planteja ERC

h 3532318

h 3532318 / Natalia Segura

1
Es llegeix en minuts
ACN

Després que el seu partit, JxCat, votés 'no' a la investidura de Pedro SánchezCarles Puigdemont obre ara la porta a recolzar el líder del PSOE sempre que aquest recolzament s’emmarqués en la "unitat estratègica" de l’independentisme.

En declaracions a Catalunya Ràdio, l’expresident ha afirmat que no estaria "fora de lloc" donar suport a la investidura de Sánchez si la decisió s’aborda des de la unitat de les forces independentistes (JxCat i ERC van votar en sentit diferent en el debat), si la decisió s’analitza i s’emmarca en una decisió estratègica del que convé més a l’independentisme, ha argumentat. "Si només és una decisió de l’hortet polític respectiu, difícilment podrem avançar en la línia del que la gent ens demana", ha subratllat. 

Puigdemont ha insistit molt a reclamar la unitat de les forces independentistes coincidint amb la presentació aquest dimarts del seu llibre ‘Reunim-nos. Reflexions sobre el retorn a la unitat’. "El que faci l’independentisme a Madrid, ho hem d’abordar de manera conjunta", ha reivindicat.

L’expresident no s’ha mostrat gaire optimista respecte al PSOE, partit del que ha afirmat actua igual que el PP quan ocupaven el Govern. Ha apuntat que, respecte a Catalunya, el PSOE i el PP "no són diferents, excepte en el llenguatge". No obstant, ha obert la porta a l’acord: "Si a partir d’ara els socialistes es converteixen en una força dialogant, endavant", ha dit. 

"Error" a la Diputació de BCN

Ha al·ludit al pacte entre el PSC i JxCat en la Diputació de Barcelona, que ha reobert ferides i desconfiança amb ERC, i l’ha qualificat d’"error". En aquest sentit, ha reiterat que els pactes amb el PSC són "comprensibles" sempre que siguin fruit d’"una lògica d’unitat".

Sobre la possibilitat de convocar eleccions al Parlament de Catalunya com a resposta a la sentència del procés, Puigdemont opina que la legislatura de Quim Torra ha de poder "aguantar" i que convocar eleccions anticipades com a reacció a la resolució del Tribunal Suprem restaria "fortalesa" a l’independentisme. És partidari, doncs, que el Govern de Torra "continuï treballant". "Si volem donar una resposta [a la sentència], fa falta que el Govern funcioni", ha remarcat.

Notícies relacionades

Puigdemont ha destacat el "lideratge inqüestionable" dels polítics independentistes presos i ha afirmat que si la sentència del Suprem fos condemnatòria i se’ls impedís seguir en política, ells haurien de persistir. "Necessitem el seu lideratge polític i moral", ha dit.