reaccions

El Govern, segur que el Suprem al final li donarà la raó amb Franco

Satisfacció de la família i la fundació treu pit: "Clatellada judicial"

undefined44738068 madrid  22 08 2018  valle de los caidos   tumba de francisco180822203346

undefined44738068 madrid 22 08 2018 valle de los caidos tumba de francisco180822203346 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Govern assumeix la decisió del Tribunal Suprem de suspendre de moment l’exhumació de Francisco Franco, però està convençut que al final desestimarà el recurs de la família i acabarà permetent el trasllat de les restes del dictador.  

Des de la Moncloa es remarca que aquesta suspensió cautelar implica que el Govern posposarà l’execució de l’exhumació "fins que en els pròxims mesos es dicti sentència sobre el fons de l’assumpte". L’Executiu reconeix que "no és estrany" que el Tribunal Suprem suspengui l’execució d’una decisió la legalitat de la qual ha de revisar a instàncies d’una de les parts. Però recalca que "òbviament, la suspensió cautelar no indica res sobre el fons de l’assumpte". I les fonts afegeixen que, de fet, el Govern està convençut que el Tribunal Suprem desestimarà aquest recurs, com ha fet fins ara amb tots els recursos plantejats per la família Franco.

El diputat socialista Odón Elorza ha criticat que "cada instància judicial compliqui i retardi" l’exhumació i ha reconegut que li provoca afartament "tanta cautela, tant recurs i tanta gaita". En un missatge a les xarxes socials, Elorza ha qüestionat que "cada vegada es prenguin més cauteles" per retardar més una decisió "de dignitat democràtica" i "jurídicament estudiada pel Govern", i ha emfatitzat el seu missatge amb un "¡Protesto!".

Alberto Garzón (IU) també ha criticat "el paper lamentable de la 'justícia democràtica' d’Espanya": 

El PP ha criticat l’Executiu socialista per la seva "nova equivocació política i jurídica" al pretendre exhumar les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos "saltant-se la llei". "El Tribunal Suprem de nou ha hagut de dir al Govern que les coses no es poden fer saltant-se la llei. Nosaltres, a més, li diem que no s’ha de fer el que el Govern està obsessionat a fer", han assegurat fonts del PP. Les fonts han lamentat, a més, que aquest pla de l’Executiu de Pedro Sánchez serveixi per "mantenir reobertes les ferides de la Guerra Civil Espanyola, 80 anys després que acabés".

El portaveu parlamentari de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, ha declinat fer comentaris sobre la decisió del Tribunal Suprem de paralitzar l’exhumació de les restes mortals del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos. "No ens hi fiquem –ha assenyalat als passadissos del Congrés–. El que hem dit sempre és que la història cal deixar-la als historiadors".

A les portes del Suprem, col·lectius de memòria històrica contra la decisió. Una trentena de persones, convocades per la campanya '#NiValleNiAlmudena', han demanat l’exhumació immediata i han acusat l’alt tribunal de permetre la "impunitat" dels crims franquistes. Amb banderes republicanes i pancartes amb fotografies de víctimes de la dictadura, els manifestants han cridat consignes coma "Tribunal Suprem, suprema impunitat" o "Franco assassí"

Els franquistes: "Batalla guanyada"

Notícies relacionades

La família de Francisco Franco s’ha mostrat satisfeta, entenent que "posa al seu lloc" el Govern.  Segons ha explicat Luis Felipe Utrera Molina, advocat de la família, la decisió "posa al seu lloc" el Govern i recalca el respecte al control judicial de l’actuació administrativa. "El Govern s’ha mogut més per raons polítiques i ha abandonat el rigor jurídic en la seva actuació", ha criticat a TVE. "Els meus clients ho han rebut amb satisfacció, amb alleujament i amb confiança en la Justícia", ha conclòs.

De la mateixa manera, el president de la Fundación Franco, Juan Chicharro, ha valorat la decisió com "una batalla guanyada dins d’una guerra que serà llarga". "El que ens interessa és el fons, que es dilucidarà Déu sap quan", ha valorat, traient pit després de la "clatellada judicial" a l’Executiu. "Les millors condicions no han sigut les que nosaltres esperàvem de les últimes eleccions, però el temps és llarg i només Déu sap què passarà", ha afegit, abans de remarcar que, malgrat l’anunci de fa un any de Pedro Sánchez, "el ‘Caudillo’ segueix on era i el retard és d’un any i escaig".