Un any per exhumar el dictador

Exhumació de Franco: cronologia d'un procés inacabat

Els passos de l'Executiu socialista per aplicar la llei de memòria històrica han sigut frenats per la família

jcarbo44737989 valle caidos190207144928

jcarbo44737989 valle caidos190207144928 / JOSE LUIS ROCA

5
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La decisió del Tribunal Suprem de paralitzar cautelarment l’exhumació de Francisco Franco del Valle de los Caídos prolonga un procés que va arrencar fa un any i que ha passat per diferents vicissituds, amb el Govern, la família Franco i l’Església com a protagonistes, a més del tribunal.

Els passos fets pel Govern per treure les restes del dictador de l’Abadia Benedictina del Valle de los Caídos han tingut una resposta judicial constant per part de la família Franco i la fundació que porta el seu nom, així com pels mateixos monjos benedictins, el prior dels quals ha rebutjat el trasllat obertament.

Han sigut els recursos plantejats pels familiars els que han portat a l’àmbit judicial la decisió última d’una aposta que va posar en marxa el Govern del PSOE per complementar i aplicar la llei de memòria històrica del 2007.

Aquestes són les principals fites d’aquest cas al llarg de l’últim any.

17 de juny del 2018 

El president del Govern, Pedro Sánchez, confirma en la primera entrevista televisiva que concedeix després del seu nomenament que està disposat a exhumar les restes de Franco del Valle de los Caídos, tot i que sense concretar data.

27 de juny del 2018 

Pedro Sánchez suggereix una primera data per treure les restes del dictador de l’Abadia Benedictina, el mes de juliol, segons comenta en una conversa informal amb periodistes al Congrés, als quals anuncia: "Us agafaré treballant", mentre la portaveu del PSOE al Congrés ho considera "imminent".

17 de juliol del 2018

La família Franco comunica l’Abadia del Valle de los Caídos que s’oposa a l’exhumació planejada pel Govern socialista, també rebutjada per la Fundació Francisco Franco.

24 d’agost del 2018

El Govern aprova el reial decret llei amb què donarà cobertura jurídica al trasllat de les restes de Franco mitjançant una modificació de la llei de memòria històrica, amb la idea de culminar el procés a finals del 2018.

25 d’agost del 2018

El BOE publica el decret llei que permetrà exhumar Francisco Franco del Valle de los Caídos per convertir-lo en un "lloc de commemoració, homenatge i record" a les víctimes de la Guerra Civil.

30 d’agost del 2018

La família Franco adverteix el president del Govern que si segueix endavant amb l’exhumació de les restes del dictador, podria incórrer en un delicte de prevaricació, usurpació de funcions i "profanació de sepultura". 

31 d’agost del 2018

El Consell de Ministres aprova la incoació de l’expedient administratiu per a l’exhumació de les restes de Franco, i es donen 15 dies a la família per presentar al·legacions i comunicar el destí per enterrar les restes

3 de setembre del 2018

Els set nets de Franco demanen al Defensor del Poble que recorri davant del Tribunal Constitucional el decret llei aprovat pel Govern per iniciar el procés d’exhumació del dictador.

13 de setembre del 2018

El ple del Congrés convalida el decret llei per al trasllat de les restes de Franco, tot i que amb l’abstenció dels diputats del PP i Ciutadans.

29 de setembre del 2018

Els nets de Franco anuncien que si es procedís a l’exhumació volen enterrar el seu avi a la cripta familiar de la catedral de l’Almudena (Madrid), segons fan constar en el registre d’al·legacions a l’acord del Govern del 31 d’agost.

30 de setembre del 2018 

El Vaticà explica, després de l’entrevista del dia anterior entre la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, i el secretari d’Estat de la Santa Seu, Pietro Parolin, que no s’oposa a l’exhumació ni es pronuncia sobre el lloc on han de ser enterrades les restes de Franco.

8 de novembre del 2018

El Govern anuncia que impedirà que Franco sigui enterrat a la catedral de l’Almudena i no permetrà que "un dictador continuï ocupant un lloc públic que es presti a l’enaltiment", segons la ministra portaveu, Isabel Celaá.

4 de desembre del 2018

El Tribunal Suprem inicia els tràmits per resoldre el recurs presentat pels nets de Franco contra la decisió del Govern de continuar el procediment d’exhumació.

Els nets de Francisco Franco denuncien als alts càrrecs que van firmar el projecte de pressupost d’obra menor per extreure les restes del dictador de la seva tomba del Valle de los Caídos. 

17 de desembre del 2018 

El Tribunal Suprem rebutja paralitzar cautelarment l’exhumació però adverteix que les restes del dictador no es podran traslladar fins que no resolgui el recurs que molt probablement presentarà la família.

27 de desembre del 2018

Un informe encarregat pel Govern a la Delegació del Govern a Madrid desaconsella enterrar Franco a la cripta de la catedral de l’Almudena per motius de seguretat.

3 de gener del 2019

El Govern assegura que seguirà endavant amb l’exhumació malgrat la "posició obstruccionista" del prior de la comunitat benedictina del Valle de los Caídos, Santiago Cantera, disposat a no facilitar l’accés al recinte.

5 de gener del 2019

El Vaticà puntualitza que no té res a assenyalar sobre el cas i que es tracta d’un assumpte entre el Govern i la família Franco.

22 de gener del 2019

Els familiars de Franco insisteixen a enterrar el dictador a la catedral de l’Almudena i rebutgen que fer-ho en aquest temple hagi de suposar problemes de seguretat.

26 de gener del 2019

La família Franco denuncia il·legalitats urbanístiques en el projecte d’exhumació de les restes del dictador del Valle de los Caídos.

15 de febrer del 2019

El Govern aprova l’ordre definitiva per exhumar Franco i dona quinze dies a la família perquè proposi un lloc per a la reinhumació de les seves restes alternatiu a la catedral de l’Almudena.

7 de març del 2019

Els nets de Franco anuncien que recorreran davant del Tribunal Suprem l’exhumació del seu avi i insisteixen que volen enterrar-lo a la catedral de l’Almudena, a més de demanar la suspensió cautelar de la retirada de les restes del Valle de los Caídos.

12 de març del 2019

Els monjos de l’Abadia del Valle de los Caídos també recorren davant del Suprem l’acord aprovat pel Govern el 15 de març, a l’entendre que bo té "autorització eclesiàstica".

15 de març del 2019

El Govern fixa data a l’exhumació, el 10 de juny, i davant la negativa de la família de proposar una alternativa a l’Almudena estableix que les restes de Franco siguin traslladades al cementiri del Pardo; tot això sense esperar la decisió del Suprem sobre la suspensió cautelar de la mesura.

12 d’abril del 2019

La Fundació Francisco Franco i la família del dictador demanen al Tribunal Suprem que impedeixi els plans del Govern per emprendre l’exhumació el 10 de junyl’exhumació.

14 de maig del 2019

La Fundació Francisco Franco reclama de nou al Suprem la suspensió dels acords del Govern per a l’exhumació pel canvi  de titularitat del panteó del cementiri del Pardo, on es pretén reinhumar les restes de Franco.

30 de maig del 2019

Notícies relacionades

Comencen els treballs de condicionament de la cripta on l’Executiu vol enterrar Francisco Franco després de la seva exhumació del Valle de los Caídos.

4 de juny del 2019

El Tribunal Suprem paralitza cautelarment l’exhumació de Franco prevista per al 10 de juny, a l’espera de pronunciar-se sobre el fons de la qüestió.