NOU GOVERN DESPRÉS DEL 28-A

Iglesias dona per fet que serà ministre amb Sánchez "De sentit comú"

76cf77e8-a3b3-4b4e-a2ff-5c44b4662a84-hd-web / periodico

4
Es llegeix en minuts
Lourdes Velasco y Enrique Rodríguez de la Rubia (EFE)

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, dona per fet que serà ministre en el futur govern de coalició que vol pactar amb Pedro Sánchez, una aspiració de la qual ja ha parlat amb el líder del PSOE i que, segons la seva opinió, "és de sentit comú".

"Hi ha coses que són de sentit comú i crec que és evident que no hi haurà vetos. El PSOE no vetarà ningú i nosaltres tampoc vetarem ningú del PSOE", afirma Iglesias en una entrevista amb Efe.

Tot i que les negociacions oficials començaran després de les eleccions d’aquest diumenge, previsiblement la setmana que ve, Pablo Iglesias i el president del Govern en funcions ja han abordat aquesta qüestió.

"Hi ha coses que són òbvies, i clar que ho hem parlat, però sobre aquests continguts de la negociació i com es facin aquestes coses m’han de permetre que sigui discret", demana Pablo Iglesias, que recorda que en els governs de coalició hi ha els candidats dels partits "perquè si no, no es presentarien a les eleccions". "Passa a tot arreu, crec que és una cosa que està fora de discussió", assegura Iglesias, que posa com exemples les coalicions de la Comunitat Valenciana, Andalusia o Navarra.

Negociació de govern

No obstant, assegura que els càrrecs és l’últim del que s’ha de parlar en la negociació de govern: "El primer és parlar de programa. Per a nosaltres és fonamental que en els pròxims mesos a Espanya es pugui acabar amb el frau delscontractes temporals... S’ha d’acabar amb la concatenació dels contractes".

I sobre les àrees en les quals pot aportar més Unides Podem, contesta que "el fonamental" és que el pròxim govern vetlli per complir "els drets socials" recollits a la Constitució.

Les negociacions per conformar aquest govern, afirma a l’entrevista, "hauran de ser discretes" i en elles hi participaran diversos equips i dirigents de la seva formació, entre els quals la portaveu parlamentària, Irene Montero, el secretari d’Organització, Pablo Echenique, i representants de les confluències, a més d’ell mateix. "Pedro Sánchez i jo sempre hem mantingut una interlocució directa que, en un tema com aquest, lògicament es mantindrà", apunta.

Respecte a les exigències, afegeix: "No plantejarem res impossible... nosaltres sabem que el nostre pes és modest, però és important, 3,7 milions de vots, i nosaltres també haurem de transigir molt". 

Possibles canvis a Podem

Pablo Iglesias considera que el seu partit està preparat per assumir tasques de govern i que "tothom" valora la feina feta en els últims quatre anys. "Crec que ens hem guanyat el respecte de rivals polítics amb qui tenim moltíssima distància", remarca.

Tot i que demana no avançar-se als esdeveniments, admet que aquesta lògica podria desencadenar en canvis a la direcció de Podem: "Primer hem de fer una negociació de govern i després, en funció dels resultats, veurem com s’adapta el partit a una estructura de govern que evidentment implica canvis".

Pablo Iglesias afirma que ara se sent amb força i il·lusió per seguir al capdavant del partit fins al 2021, quan es preveu la pròxima assemblea a la qual no descarta tornar-se a presentar per revalidar la secretaria general.

"Em veig amb moltes ganes per als pròxims anys, quan calgui prendre les decisions específiques hi reflexionaré, però tinc les piles molt carregades, crec que governarem i això començarà un camí nou que tinc moltes ganes de recórrer", indica el líder del partit morat.

Vot per a Sánchez Mato

En les eleccions d’aquest diumenge, el secretari general de Podem demana "a la gent més d’esquerres" el vot per a la candidatura de Madrid en Pie, que lidera Carlos Sánchez Mato (IU), perquè considera que de tota manera l’actual alcaldessa, Manuela Carmena, guanyarà les eleccions "passi el que passi".

Iglesias recorda que el seu partit ha apel·lat al vot ciutadà per a les dues candidatures, tot i que admet que Sánchez Mato ho té "molt més difícil".

Reconeix que la divisió a Podem, amb la marxa del que va ser la seva mà dreta, Íñigo Errejón, els ha perjudicat electoralment, i que la manera com va anunciar la seva candidatura va ser "terrible", però creu que ja és "aigua passada" i que ara toca ser pragmàtic i entendre’s amb Más Madrid per treure a la dreta de les institucions madrilenyes.

De fet, pensa que és viable que diumenge les candidatures d’esquerres aconsegueixin sumar a la Comunitat de Madrid i també creu que hi haurà possibilitat de conformar governs d’esquerres en autonomies i ajuntaments."Si la lògica d’acords progressistes s’estén a més comunitats i ajuntaments, això posarà més fàcil encara un acord de Govern", remarca.

"Diàleg per a Catalunya"

Notícies relacionades

Iglesias considera que en la pròxima legislatura es necessitarà "diàleg, diàleg i diàleg" per abordar el problema amb Catalunya. "Potser no té una solució definitiva i aquesta tensió sempre existirà, però s’ha de gestionar democràticament i fer que el conflicte que hi ha a Catalunya es relaxi", assumeix el líder de Podem.

I afegeix que, tot i que segons el seu criteri els diputats presos haurien de poder exercir el càrrec per al qual han sigut elegits, Unides Podem haurà d’actuar com indiquin les instàncies judicials.