DIVISIÓ

Unides Podem es dilueix en 23 candidatures autonòmiques

Tan sols en quatre de les 12 autonomies es respectarà l'aliança estatal

Hauran de competir contra Más Madrid, impulsat per Errejón, i Actúa, de Llamazares

lpedragosa33818540 gra358  madrid  09 05 2016   fotograf a colgada po160509213847

lpedragosa33818540 gra358 madrid 09 05 2016 fotograf a colgada po160509213847

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Fa tres anys, el secretari general de PodemPablo Iglesias, i el coordinador federald’IU, Alberto Garzón, brindaven per la unió dels seus partits. ‘El pacte dels quintos’,així es va batejar en aquell moment en què els dos líders, cervesa en mà, celebraven el naixement d’Unides Podem. Quedaven pocs mesos per a la repetició d’eleccions i el 'sorpasso' al PSOE semblava més a prop. Però un més un no sempre sumen dos. Iglesias i Garzón van perdre en tot just set mesos un milió de vots –van passar de sumar 6,1 milions per separat a 5,08 a l’anar en coalició–. Des d’aleshores, l’aliança ha tingut els seus detractors. Més encara quan el28-A van perdre un altre milió i mig. Anar junts no ha sigut la panacea esperada per superar els socialistes, i això ha provocat algunes tensions internes i la dissolució de la marca original a 23 paperetes autonòmiques diferents per poder votar-los en 12 comunitats.  

PodemIU Equo –la tercera pota de la coalició estatal–, es presenten en totes les autonomies per entrar als parlaments regionals. No obstant, en cada territori han teixit aliances diferents, combinant les seves sigles i buscant la millor estratègia. Asturians navarresos seran els que hagin de prendre la decisió més difícil per triar papereta: els tres partits es presenten per separat. Per contra, la unitat sí que ha triomfat a la Rioja i Castella-la Manxa, on l’últim CIS els augura quedar com a quarta força.

El principal ball de noms es produirà en cinc comunitats autònomes. A Cantàbria, els d’Iglesias aniran a les urnes sols i al davant tindran una candidatura d’IU i Equo. AAragóhi haurà amistats canviades, ja que el partit ambientalista es posarà del costat dels morats i serà Esquerra Unida qui afronti el camí en solitari. Un model que també es repetirà a les Canàries. Acaba per rematar el maremàgnum d’aliances l’entrada d’un altre actor a Castella i Lleó i MúrciaAnticapitalistes, un corrent intern de Podem que anirà de la mà dels de Garzón, deixant en una altra candidatura els altres dos partits. 

Casos especials

Notícies relacionades

Casos especials suposen Extremadura les Balears. Allà es repetirà la coalició existent en àmbit estatal. No obstant, hauran de competir amb Actúa, un partit dirigit per l’històric líder d’IU, Gaspar Llamazares, que, després de criticar els pactes amb Iglesias, va decidir formar el seu propi partit. Més extravagant serà la lluita electoral a la Comunitat de Madrid, la joia de la corona. En aquest cas, la ruptura d’Íñigo Errejón, cofundador de Podem, amb el seu partit i la seva adhesió a Más Madrid, portarà el polític madrileny a lluitar els vots amb els morats i els d’esquerra federal. Una batalla en què comptarà amb l’ajuda dels ecologistes d’Equo. 

La fragmentació d’Unides Podem no provocarà només maldecaps als ciutadans. Iglesias i Garzón tenen al davant una setmana i mitja per demanar el vot, però hauran de fer malabarismes per no creuar-se a la mateixa comunitat autònoma reclamant el recolzament per a forces diferents i, l’endemà, coincidir dalt d’un escenari defensant el poder de la unitat.