JUDICI AL PROCÉS

La fiscalia demana la suspensió «immediata» dels presos electes

La presidenta del Congrés ha remès un escrit al Suprem perquè aclareixi la situació

combo-presos

combo-presos

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Ángeles Vázquez

La fiscalia ha sol·licitat aquest dimecres al Tribunal Suprem “l’aplicació immediata” de la suspensió de les funcions com a diputats d’Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, per efecte automàtic de l’aplicació de l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal. Per tant, serà innecessari que la Mesa del Congrés acordi aquesta mesura respecte als presos electes que són jutjats per rebel·lió. Passa el mateix amb el senador Raül Romeva. Al final, la fiscalia ha decidit no esperar que el Congrés apliqui el seu propi reglament.

En els últims dies, els quatre fiscals adscrits al cas han mantingut un debat intens sobre aquesta qüestió perquè hi havia discrepàncies entre ells. Al final ha guanyat la posició més contundent: demanar la suspensió d’ofici sense esperar que passi per la Mesa del Congrés. 

La fiscalia, per tant, ha demanat al tribunal que faci el pas que els magistrats, de moment, han evitat fer. És a dir, ha de recordar a les Corts que l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal imposa suspendre l’exercici del càrrec electiu els que estiguin processats per rebel·lió i que estiguin en situació de presó provisional. El ministeri públic considera que la suspensió efectivament ha de ser acordada per les Meses del Congrés i del Senat

Els magistrats van valorar instar la suspensió al Congrés pel 384 bis i finalment van entendre que amb l’aplicació dels reglaments de les cambres era suficient perquè en aquests s’estableix que la suspensió ha de ser automàtica un cop processats en ferm i a la presó, com és el cas. El ministeri públic, no obstant, ha instat ara a fer-ho i a adoptar les mesures precises “per donar plena efectivitat a la previsió legal”, malgrat que alguns fiscals eren partidaris de la fórmula defensada pel tribunal.

Els requisits

L’article 384 bis estableix que “amb una interlocutòria ferma de processament i amb la presó provisional decretada per un delicte comès per [...] individus terroristes o rebels, el processat que ostenti alguna funció o càrrec públic quedarà automàticament suspès del seu exercici mentre duri la situació de presó”.

Notícies relacionades

La petició de la fiscalia recorda que el tribunal va descartar la sol·licitud del suplicatori per enjudiciar els parlamentaris electes que estaven processats i inculpats quan es van presentar a les eleccions, mentre rebutjava la sol·licitud de llibertat provisional. I recalca que la llei d’enjudiciament criminal estableix una normativa de compliment obligatori, si es dona la situació, com en aquest cas, que el processament per rebel·lió sigui ferm i que els diputats estiguin en presó provisional. Al seu entendre, les Cambres parlamentàries “han de procedir a l’execució sense tràmits de la mesura de suspensió” dels presos electes.

Respectar els temps

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha assenyalat aquest dimecres que “tot indica” que els diputats catalans en presó preventiva hauran de ser suspesos perquè no podran exercir plenament les funcions per a les quals han sigut elegits. La dirigent socialista ha remarcat a la SER que tant la llei d’enjudiciament criminal com el reglament del Congrés són “bastant clars” en aquest sentit. No obstant, ha cridat a respectar els temps i esperar que es reuneixi la Mesa de la Cambra per decidir sobre les sol·licituds de suspensió d’Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez. Per aquesta raó, ha remès un escrit al Suprem on demana aclariments sobre la suspensió dels diputats i del senador.