Valls nega que a França expulsés gitanos pel seu origen i veu racista l'independentisme

Afirma que es fan 'escraches' «per no ser de BCN o per cantar en castellà»

jregue48133387 barcelona   12 05 2019   pol tica    manuel valls   antes de190514170534

jregue48133387 barcelona 12 05 2019 pol tica manuel valls antes de190514170534 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts

Manuel Valls ha negat aquest dissabte que quan era ministre d’Interior a França expulsés gitanos pel seu origen i ha afirmat que qui és racista és l’independentisme.

"No s’ha expulsat ningú mai a França pel seu origen", ha assegurat en declaracions als mitjans abans d’una trobada amb la comunitat gitana al barri de la Verneda de Barcelona, al ser preguntat per la polèmica sorgida el 2013, quan el Govern del qual era ministre d’Interior va expulsar centenars de gitanos que vivien en campaments als afores de París.

Valls ha afirmat que el que va passar van ser polítiques "respecte al barraquisme i situacions intolerables en temes de salubritat, amb nens que van morir en aquests camps al voltant de París".

També ho ha atribuït a polítiques de gestió de la immigració, però no perquè fossin gitanos, ja que assegura que es tractava de persones d’orígens i nacionalitats diferents: "Es van fer polítiques d’integració i de gestió de la immigració".

Ha criticat que hi ha "molts 'fakes' i moltes mentides" i ha insistit que ell sempre ha lluitat contra el populisme, el racisme i la discriminació contra el poble gitano.

Això ho ha contraposat amb el "racisme i supremacisme" que creu que hi ha a Catalunya per part de l’independentisme, i creu que un exemple d’això és l’’escrache’ que va patir divendres la cantant Marta Sánchez en un concert a Badalona, que va haver de ser cancel·lat després que algunes persones del públic llancessin ous a l’escenari.

"Aquí perquè no ets de Barcelona, perquè cantes o parles en castellà, aquí sí que et fan ‘escraches’", i també ha recordat els polèmics tuits de l’expresidenta del Parlament Núria de Gispert i els articles que va fer el president de la Generalitat, Quim Torra, abans del seu càrrec, i que qualifica de supremacistes.

TROBADA AMB LA COMUNITAT GITANA

Valls ha expressat el seu orgull que en la seva llista hi hagi un gitano, Pedro Vargas, i s’ha compromès a treballar amb totes les comunitats de la ciutat i a obrir una oficina sobre el poble gitano per "solucionar els grans reptes" d’aquesta comunitat.

Vargas –número 17 de la llista i tècnic d’assessoria jurídica de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya– ha explicat que Valls s’ha compromès a canviar la situació del poble gitano, que creu encara pateix discriminació i pobresa, i ha remarcat que la polèmica sobre l’expulsió de gitanos a França és una "fal·làcia".

"A França el que va passar va ser un problema d’insalubritat, inseguretat, que generava un problema migratori. No era per ser gitanos. A França no s’ha expulsat ningú per ser gitano", ha conclòs.

Valls i Vargas han mantingut una trobada amb membres de la comunitat gitana en un bar del barri de la Verneda, on han adreçat unes paraules als assistents.

Un, nascut en aquest barri però que ha viscut molts anys a França, li ha preguntat a Valls perquè ha vingut a Barcelona i si es deu al fet que va perdre les primàries per ser candidat a la Presidència pel Partit Socialista francès.

Notícies relacionades

Valls li ha contestat que després de perdre aquestes primàries va tenir discrepàncies amb el candidat socialista, Benoît Hamon, i per això va abandonar el partit i va donar suport al president, Emmanuel Macron, i que en aquells temps va començar a visitar molt Barcelona arran del procés independentista perquè va ser convidat a actes per part de Societat Civil Catalana i els partits constitucionalistes, que van començar a plantejar-li la possibilitat de presentar-se a les municipals.

Així, ha argumentat que per raons personals va decidir "canviar de vida" i afrontar el repte de presentar-se a l’Alcaldia de Barcelona.