Sánchez promet reformar el finançament autonòmic aquesta legislatura

El president del Govern alerta del risc que les dretes reverteixin el conquistat el 28-A

El líder socialista reprèn el compromís de celebrar un Consell de Ministres a Alacant aquest any

fcasals47758903 el l der del psoe  pedro s nchez  a un m ting a les illes ca190414135303

fcasals47758903 el l der del psoe pedro s nchez a un m ting a les illes ca190414135303 / PSOE

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, s’ha compromès a reformar l’envellit sistema de finançament autonòmic en la legislatura que ara comença, un canvi que no va poder executar en el seu anterior mandat i que li va costar dures crítiques dels territoris. Des d’un míting a Alacant, el líder socialista ha promès que renovarà un model que s’hauria d’haver modificat el 2014, però que, llavors, Mariano Rajoy va posposar 'sine die' argüint que la crisi feia impossible abordar la reforma. 

Arribar a un nou model serà més fàcil o més complex en bona mesura depenent del resultat de les eleccions autonòmiques i municipals del 26 de maig, ja que requereix el consens de les comunitats. Per això, Sánchez ha insistit en la necessitat de repetir en aquests comicis la majoria conquistada pels socialistes en les generals. Sens dubte, una majoria del PSOE als territoris ajudaria a aconseguir un acord per a una reforma que Espanya ja ha anunciat davant la UE, a l’incloure-la en el Pla d’Estabilitat 2019-2022 remès recentment a Brussel·les.

El sistema regula com es distribueixen els recursos perquè les autonomies puguin finançar la sanitat, l’educació i altres serveis socials. La Comunitat Valenciana és una de les que més ha elevat el to en la lluita per canviar el model. Des d’Alacant, Sánchez, ha llançat el seu compromís aquest dissabte. El compromís del nou Govern socialista es manté ferm: dignificar aquesta bonica comunitat amb un nou finançament autonòmic i el compromís d’uns Pressupostos que portin més inversió publica", ha afirmat. 

Notícies relacionades

També ha recuperat la seva promesa de celebrar un Consell de Ministres en aquesta ciutat. El seu Govern ho tenia previst en l’anterior legislatura, després del que es va realitzar a Barcelona al desembre, però el final abrupte del mandat va deixar congelada aquesta idea. Ara, Sánchez recupera la seva intenció de fer la reunió del seu Executiu a Alacant el 2019, tot i que no ha concretat la data. 

El líder socialista ha demanat als electors que no es relaxin després de les generals i que tornin a omplir massivament les urnes el 26-M. Ha alertat que el conquistat a l’abril està en perill si les comunitats i els ajuntaments no són majoritàriament socialistes . "No ens confiem, l’amenaça és molt més real si parlem d’ajuntaments perquè el sistema proporcional el puc facilitar", ha advertit.