ENTREVISTA INÈDITA

Rubalcaba: «Jo vaig internacionalitzar expressament el conflicte amb ETA»

L'exministre explica els detalls del final de la violència a Euskadi

zentauroepp48213341 politica  las claves del fin de eta seg n alfredo p rez ruba190518193510

zentauroepp48213341 politica las claves del fin de eta seg n alfredo p rez ruba190518193510

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Els homenatges que se li van retre a Alfredo Pérez Rubalcaba després de la seva mort coincidien a remarcar que va ser un dels principals artífexs del final d’ETA. Una entrevista inèdita aclareix més ara aquest capítol de la seva vida. Per exemple, com va canviar l’estratègia de comunicació del Govern respecte a la banda terrorista. “En una època no volíem que a fora es parlés de nosaltres, perquè ETA volia internacionalitzar el conflicte. Doncs jo el vaig internacionalitzar expressament. Jo vaig anar a totes les cancelleries del món a explicar que volíem acabar amb la violència per la via del diàleg”, diu en aquest vídeo el polític socialista.

L’entrevista pertany a la sèrie “40 anys de democràcia” del Canal Història, dirigida per Manuel Campo Vidal, periodista i president de Next Educación. Durant la conversa, Rubalcaba repassa diferents episodis de la lluita contra ETA, i s’atura en la importància de la política de comunicació, que per a ell és “una part de la política antiterrorista”. Remarca que “el terrorisme és moltes coses, és sang, és odi, és violència”, però també “és teatre i publicitat”. “Hi ha un component de política de comunicació que jo cuidava molt”, assegura.

En aquest sentit, remarca com va voler acabar amb “el mite de la imbatibilitat d’ETA”. Segons aquesta teoria, la baralla entre la banda i l’Estat estava abocada a l’“empat infinit”. “Doncs jo vaig llançar el missatge que no eren imbatibles, que els guanyaríem”.

Un cotxe de la Guàrdia Civil amb GPS

Notícies relacionades

L’entrevista explica també consideracions sobre la caiguda del recolzament social d’un determinat sector a la banda –“jo afirmo que el final d’ETA és la T-4”, diu Rubalcaba sobre l’atemptat a l’aeroport de Madrid– i sucoses anècdotes. Com la del cotxe de la Guàrdia Civil robat per un etarra que va servir per avortar la base logística que ETA volia instal·lar a Portugal.

“En un poble de 500 habitants de Zamora hi havia dos guàrdies civils fent un control. Van parar una furgoneta, i quan un va veure el material electrònic que hi havia va cridar a l’altre, i l’etarra va tancar la porta i els va deixar tancats. Va marxar amb el cotxe de la Guàrdia Civil i el va portar fins a Portugal, però el cotxe portava GPS. Si no arribem a agafar aquesta furgoneta ens haurien volat un edifici importantíssim a Madrid i un hotel a Cadis”, diu Rubalcaba.