El Tribunal Suprem permetrà als presos sortir dilluns a recollir les seves actes de parlamentaris

La sessió de dilluns del judici del procés s'ha suspès perquè Junqueras, Romeva, Rull, Turull i Sànchez puguin anar a les Corts

20190517 437249 autorizacionsupremoe 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Agencias

El Tribunal Suprem ha autoritzat els cinc presos independentistes electes que estan sent jutjats per l’1-O a sortir aquest dilluns de la presó de Soto del Real perquè puguin anar personalment al Congrés i al Senat a tramitar les seves actes de parlamentaris, pas previ i imprescindible de cara als plens de constitució de les Corts –previstos per a dimarts. El tribunal no els permet, no obstant, celebrar rodes de premsa ni reunions de treball quan acudeixin dimarts al Congrés i al Senat per assistir als plens.

La decisió afectaOriol Junqueras i Raül Romeva, així com Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, electes el 28 d’abril. Junqueras, Turull, Rull i Sànchez van ser elegits diputats al Congrés mentre que Romeva va ser elegit senador.

L’acord del Suprem implica que se suspèn la sessió de dilluns del judici al procés, i per això la vista oral es reprendrà ja dimecres amb els últims testimonis i les primeres pericials.

Reglament de les cambres

El Suprem respon així al recurs de súplica que va presentar la defensa d’Oriol Junqueras i Raül Romeva. Apel·lant al respecte de la seva condició de parlamentaris, tots dos demanaven la possibilitat de fer aquest tràmit en persona –també en el cas del Senat–, i també demanaven que se’ls donés temps el dia 21 de maig per mantenir reunions polítiques i per oferir rodes de premsa, flexibilitzant el termini per estar fora de la presó, una cosa que el tribunal no ha autoritzat.

En el cas del Congrés, al seu reglament no hi ha una obligació explícita que sigui el diputat qui faci aquests tràmits de forma personal, però la defensa de Junqueras ha defensat que "els usos advoquen perquè sigui el diputat, en igualtat de condicions amb els altres, qui pugui fer aquests tràmits personalment". Finalment, el tribunal ha optat per adoptar la mateixa decisió per als cinc.

En el cas de Romeva, el reglament del Senat estableix una sèrie de requisits a complimentar de manera personal i obligatòria pel senador electe, previs a l’assistència al ple de constitució en el qual els nous parlamentaris hauran d’acatar la Constitució.

Dispositiu policial

Notícies relacionades

El dimarts 21, dia de constitució de les Corts, els electes en presó preventiva acudiran a les Cambres custodiats per la Guàrdia Civil que els haurà de retornar "sense dilació" al centre penitenciari una vegada acabat el tràmit formal de constitució, una cosa que, segons la defensa de Junqueras i Romeva, "restringeix els drets dels parlamentaris de forma extrema i sense motiu que ho justifiqui, tret que la protecció del dret ho sigui només en aparença".

La seva arribada a les Cambres es farà amb vehicles camuflats de la Guàrdia Civil que entrarà directament a l’aparcament. S’evitarà en tot moment la imatge dels electes emmanillats, que passaran a ser custodiats per la Policia Nacional. que té la responsabilitat de la seguretat interna del Congrés i del Senat.