28-A

El PSOE i Unides Podem tanquen un acord per tenir majoria a la Mesa del Congrés

Els morats ocuparan la Vicepresidència i Secretaria primera

El PP i Cs tindran dos membres cada un, mentre que independentistes i Vox en queden fora

undefined46940115 madrid 12 02 2019  debate de los presupuestos generales del 190508165611

undefined46940115 madrid 12 02 2019 debate de los presupuestos generales del 190508165611 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El PSOE ha tancat amb Unides Podem un acord per al repartiment de càrrecs de la Mesa del Congrés dels Diputats pel qual es garanteix que junts tindran majoria en aquest òrgan de decisió que organitza la feina de la Cambra.

Als socialistes els correspondrà la Presidència del Congrés, a més d’una vicepresidència i una secretaria, és a dir, tres llocs. Unides Podem ocuparà la vicepresidència primera i la secretaria primera, han informat les mateixes fonts. Com a conseqüència d’aquest acord, segons fonts parlamentàries, està previst que les votacions del pròxim dia 21 donin lloc a la composició d’una Mesa de la Cambra Baixa formada per tres membres del PSOE, dos d’Unides Podem, dos del PP i dos de Ciutadans. 

En virtut d’aquest pacte, tant els independentistes d’ERC i JxCat com la ultradreta de Vox en queden fora.

Les votacions per a la conformació de la Mesa seran el pròxim 21 de maig.

Majoria d’esquerres

La portaveu socialista, Adriana Lastra, i la portaveu d’Unides Podem, Irene Montero, han culminat aquest acord expressant la seva voluntat que la Mesa del Congrés reflecteixi la "nova realitat" de la Cambra que va sorgir de les eleccions generals del passat 28 d’abril, de tal manera que "representi i integri la pluralitat de les forces polítiques majoritàries" i que faciliti i no "entorpeixi" la feina del poder legislatiu, tal com acusen d’haver fet al PP i Ciutadans amb la seva majoria a la Mesa davant d’iniciatives que haurien comptat amb majoria parlamentària dels grups d’esquerres.

Notícies relacionades

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, i el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ja es van marcar l’objectiu de pactar una Mesa de majoria progressista en la reunió celebrada a la Moncloa el passat 7 de maig, on també van mostrar la seva voluntat que hi hagi un govern d’esquerres.

Els noms

El president del Govern en funcions proposarà aquest matí a l’Executiva del PSOE que la Presidència del Congrés recaigui en la ministra Meritxell Batet, mentre que a Unides Podem no han revelat encara els noms proposats, però tot apunta que la Vicepresidència Primera serà per a Gloria Elizo i la Secretaria per a algun membre dels comuns. 

Temes:

PSOE Podem