El jutjat que investiga l'1-O certifica que falten 2,1 milions de la fiança

Els 17 processats han pagat gairebé 3,7 milions d'euros, procedents de la caixa de resistència

zentauroepp45247763 pla detall d una urna de l 1 o al menjador de l escola medit180929214636

zentauroepp45247763 pla detall d una urna de l 1 o al menjador de l escola medit180929214636 / Elisenda Rosanas

2
Es llegeix en minuts

El jutjat que investiga els preparatius del referèndum ha certificat que falten per pagar 2,1 milions de la fiança de 5,8 imposada als 17 processats per malversació durant l’1-O, per la qual cosa ha donat inici als tràmits per garantir aquesta responsabilitat civil.

En un escrit, al qual ha tingut accés Efe, la secretària del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, Montserrat del Toro, comunica a la magistrada que els processats han pagat gairebé 3,7 milions d’euros –procedents de la caixa de resistència– però, una vegada finalitzat el termini per abonar-los, en falten uns altres 2,1 per completar la fiança.

Prèviament, el jutjat havia ordenat esbrinar el patrimoni dels 17 processats per malversació, tràmit encaminat a acordar en un futur un eventual embargament dels béns dels processats per garantir la responsabilitat civil imposada.

Les defenses dels processats per malversació van consignar al jutjat gairebé 3,7 milions d’euros, acompanyats d’un escrit en què van argumentar que la resta de la suma que la jutge els reclama equival als 2,1 milions que el Suprem va imposar com a responsabilitat civil als líders independentistes jutjats a l’alt tribunal.

Segons addueixen els advocats en els recursos que han presentat contra la fiança davant la jutge, la justícia està reclamant indegudament els diners presumptament malversats en el referèndum per duplicat, en els processos oberts al Suprem i al jutjat d’instrucció 13 de Barcelona.

En el seu escrit, la secretària del jutjat –el testimoni de la qual sobre el que va passar en els registres del 20-S a la consellería d’Economia va ser clau perquè les acusacions imputessin rebel·lió a la cúpula del procés– recalca que els 2,1 milions estan dipositats a favor de persones diferents en una causa diferent.

Per a Montserrat del Toro, es tracta d’“un procediment diferent del que s’instrueix aquí, davant un òrgan judicial diferent d’aquest jutjat instructor i respecte a uns fets que cap resolució judicial ferma hagi declarat coincidents amb els investigats en aquest sumari”. 

Notícies relacionades

Per això, la lletrada de l’administració de justícia considera que “és procedent retre compte” a la magistrada que “queda pendent de consolidar la quantitat de 2,1 milions, havent de procedir conforme al que dicta a l’ordre de processament amb data 4 d’abril del 2019 i al que estableix la llei processal respecte a la responsabilitat civil”.

A la interlocutòria, la jutge advertia els processats que havien d’aportar la fiança –que s’ha d’abonar de forma solidària–, amb l’advertència que si no ho feien es procediria a l’embargament dels seus béns. La interlocutòria de la jutge ha sigut recorreguda en bloc per les defenses, inclosa la fiança, i també per la Fiscalia, que ha demanat que es processi per organització criminal 28 dels investigats pels preparatius de l’1-O, entre els quals la cúpula de la televisió i la ràdio públiques catalanes i ex alts càrrecs del Govern de Carles Puigdemont.