Podem, Más Madrid, IU i Anticapitalistes: les claus de la fragmentació d'Units Podem a Madrid

Isabel Serra, candidata de Podem amb el 80% dels vots i Íñigo Errejón, candidat de Más Madrid gràcies al 95% dels suports

IU Madrid pregunta als seus inscrits si prefereixen presentar-se amb els morats a les eleccions o forjar una aliança amb Anticapitalistes

zentauroepp46646638 madrid 21 01 2019 politica  rueda de prensa este mediod a de190121183126

zentauroepp46646638 madrid 21 01 2019 politica rueda de prensa este mediod a de190121183126

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

L’espai polític que ocupava Units Podem a la Comunitat de Madrid està cada vegada més fragmentat. Els projectes personalistes, les dissensions internes i el desencant de la militància podrien abocar l’esquerra madrilenya a estar presents en les eleccions del maig amb quatre paperetes diferents: PSOEMás MadridPodem En Pie (IU i Anticapitalistes). La decisió final queda en mans de la militànciad’Izquierda Unida que haurà de respondre a la pregunta de si volen o no confluir amb els morats. Del vot favorable dels seus inscrits dependrà el nombre de candidatures que els votants es trobaran el 26 de maig.

De moment, els partits s’escarrassen per construir les llistes i elegir els candidats que aspiraran a la presidència de l’Assemblea de Madrid. Els inscrits de Podem han apostat per Isabel Serra, a Más Madrid ha arrasat la candidatura d’Íñigo ErrejónIU va cridar a votar la seva militància al gener i van recolzarSol Sánchez i el PSOE va elegir Ángel Gabilondo Ángel Gabilondol’estiu passat.

Ara, a poc més de dos mesos de les eleccions, totes les formacions comencen a observar el repartiment d’escons que augura la demoscòpia. Segons el baròmetre de Telemadrid, realitzat per Invymarkels socialistes madrilenys guanyarien els comicis amb un 23,7% de l’estimació dels vots, mentre que el PPd’Isabel Díaz Ayuso, obtindria un 22,6%. En tercera i quarta posició es troben Cs (16,3%) i Vox (13,7%). Podem i Más Madrid estarien per sota, amb un empat pròxim al 9,3%. En aquest sentit, la suma dels dos partits rondaria el 18,5%. No obstant, amb els números a un costat, ¿com encara cada partit la recta final? 

Podem

La crisi que ha patit Podem després de la marxa d’Íñigo Errejón ha sigut profunda. Sense candidat i sense secretari general després de la dimissió de Ramón Espinar, els morats han estat sumits en el silenci durant diverses setmanes. Assumit el cop i amb les idees reestructurades, van apostar per Isabel Serra, actual cap de llista per a la Comunitat de Madrid després de ser recolzada pel80% de la militància.

L’actual diputada regional va anunciar la seva candidatura a les primàries del partit en un acte en què va estar acompanyada per Irene Montero i altres dirigents nacionals de Podem. Aquest dilluns van fer públics els resultats que deixaven veure una clara victòria de Serra. En la votació hi van participar propd’11.000 militants, una xifra gens menyspreable, tret que es compari amb les 20.500 persones que van votar en les primàries del maig en què es va elegir Errejón.  

Más Madrid

L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, va decidir llançar el mes de novembre la plataforma Más Madrid per revalidar la seva victòria en les eleccions municipals. Aviat va trobar un soci a Errejón que, enfrontat amb la cúpula de Podem des de la celebració de Vistalegre II, havia vist limitades les seves funcions dins del partit. A mitjans de gener els dos dirigents van anunciar la seva aliança per ampliar el projecte de l’exjutge en l’àmbit autonòmic, dinamitant la seva relació amb Podem i IU. Qui sí que s’ha mantingut al seu costat ha sigut la formació ecologista Equo.  

Carmena i Errejón han sigut elegits candidats al consistori i al Parlament regional amb el 95% dels suports dels seus inscrits. En el procés de votacions per elegir els caps de llista hi han participat més de 5.000 persones, el 46,5% d’11.400 militants que s’han registrat en el partit des que va néixer, fa escassos mesos. 

Madrid en Pie

Notícies relacionades

El tercer actor en discòrdia és Madrid en Pie, una coalició formada per IU Madrid Anticapitalistes –un corrent que s’ha deslligat de Podem i s’ha constituït com a partit. L’organització regional d’Izquierda Unida llança aquest dimarts un referèndum a les seves bases preguntant si prefereixen continuar de mans d’Anticapitalistes o acceptar la proposta de Podem. 

Els morats els van oferir un 33% dels recursos del futur grup parlamentari a l’Assemblea de Madrid i els llocs 2, 6, 12 i 13. Seran 7.000 afiliats cridats a votar fins al pròxim 23 de març els que tinguin a la seva mà el poder de decidir si IU i Podem comparteixen llistes o si tindran paperetes diferenciades en les eleccions regionals.