Torra, sobre els llaços grocs: "Pagaré el preu que sigui necessari"

El president acusa l'Estat d'orquestrar una maniobra política contra l'independentisme

Al·lega que l'ordre de retirar els símbols era inaplicable i contrària als drets fonamentals

zentauroepp48158219 declaracio torra bertran190515114601

zentauroepp48158219 declaracio torra bertran190515114601 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparegut al Palau de la Generalitat per llançar un missatge desafiador després de declarar davant del jutge per la seva decisió de no retirar, d’entrada, els llaços grocs i les estelades d’edificis de la Generalitat durant l’anterior campanya electoral. Torra ha afirmat que l’ordre de la Junta Electoral Central era inaplicable, dictada per un òrgan que no era competent, i que obeïa a una maniobra política de l’Estat contra l’independentisme, i per això ha proclamat: "El president no pot defallir en la conquesta de drets i llibertats; si la democràcia espanyola no aguanta aquesta defensa pagaré el preu que sigui necessari". "No es pot obeir una ordre injusta que conculca drets fonamentals", ha dit.

Torra ha insistit que arribarà "fins a les últimes conseqüències" en la defensa dels "drets civils i les llibertats democràtiques, com la llibertat d’expressió" i ha reclamat al Govern espanyol "que deixi d’utilitzar les institucions i els aparells de poder per a la seva estratègia repressiva".

Les pancartes

El president ha confirmat que durant la seva declaració no ha contestat els lletrats de Vox per "decència democràtica" i perquè "són candidats a l’Ajuntament de Barcelona". I ha remarcat que malgrat que finalment va canviar les pancartes, tal com li demanava la JEC i li va recomanar el Síndic de Greuges, això "no va significar en absolut un canvi en el nostre posicionament; seguim defensant la llibertat d’expressió, posar al balcó ‘Llibertat presos, retorn dels exiliats’ i amb un llaç".

Notícies relacionades

Torra ha fet aquestes declaracions després de declarar aquest matí davant el jutge que l’ordre de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar els llaços grocs dels edificis públics era "imprecisa", alhora que ha remarcat que aquest organisme no era competent, al seu entendre, per acordar aquesta mesura. El mandatari català s’ha referit que amb la col·locació d’aquesta simbologia simplement exercia el seu dret a la llibertat d’expressió i els seus drets polítics, i també ha apel·lat als drets humans.

La declaració del president ha vingut precedida d’una mostra de recolzament de diversos centenars de persones, amb presència de membres del Govern, dels partits independentistes i entitats sobiranistes a les portes del palau de justícia.