CITA AMB LES URNES

Iceta no anirà a veure els presos per no ser mal interpretat

El líder del PSC descarta fer el gest que li demanen els independentistes

zentauroepp48081834 iceta190513131608

zentauroepp48081834 iceta190513131608 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Parlament decidirà dijous si Miquel Iceta és elegit senador per designació autonòmica, pas imprescindible perquèpugui presidir la Cambra alta. Els partits independentistes li han demanat un gest, com el de visitar els presos sobiranistes, per facilitar la seva elecció. El líder del PSC ha declinat fer aquest moviment, delicat en l’actual context polític, i més en plena campanya electoral.

Iceta ja va voler deixar clar la setmana passada que no pensa "mercadejar" amb la seva elecció. La vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo, ha reiterat aquest dilluns a les formacions sobiranistes, que “mai res” es donarà per aquest recolzament.

"Com a primer secretari del PSC no faré la visita a la presó que se suggereix, perquè ningú pugui pensar que és un gest de recolzament al que van fer", ha explicat aquest dilluns Iceta a Antena 3. "Si poguéssim distingir el que és un gest d’interès personal d’un gest de recolzament polític, no hi hauria cap problema", ha admès, però ha remarcat que com a dirigent del PSC "transcendeix" i parla "per molta gent".

El primer secretari dels socialistes catalans ha reconegut que no sap si serà elegit senador. De moment només compta amb el recolzament explícit  de Catalunya en Comú-Podem. De tota manera ha recordat que en 40 anys de democràcia mai s’ha impedit la lliure substitució d’un representant del Senat dels partits que havien fet inicialment la proposta, ni a Catalunya ni en cap altra autonomia. Es pot recordar que la votació és secreta i que, tal com va recordar Iceta la setmana passada, el Parlament ha elegit sense cap problema polítics molt més crítics que ell amb l’independentisme, com els populars Xavier García Albiol i Alicia Sánchez Camacho, i Lorena Roldán (Ciutadans).

Les paraules d’Iceta han sigut rebudes amb extrema fredor per ERC, informa Xabi Barrena. El seu alcaldable per Barcelona, Ernest Maragall, ha afirmat en un acte de campanya que demostra que els socialistes formen “part activa del bàndol de la repressió” política i que el primer secretari del PSC acredita que no és el candidat “idoni” per representar el Parlament al Senat i menys presidir-lo. “El que ha fet Iceta” va sentenciar “és dir, ‘jo estic amb els que van posar Junqueras a la presó’”.

Notícies relacionades

“Les paraules d’Iceta, sobretot, el qualifiquen més en l’ordre moral que en el polític”, va fustigar Maragall, que estava al costat de Pere Aragonès quan el líder republicà va deixar anar que una visita d’Iceta al Centre Penitenciari Madrid 5 podria desencallar el seu nomenament com a senador autonòmic.

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, havia assenyalat dissabte que "seria un gest a tenir molt en compte" que Iceta visités els presos, tot i que no ho va posar com a condició perquè ERC facilités la seva designació. En la mateixa a línia s’ha mostrat Carles Puigdemont. "Veuríem bé un canvi d’actitud, de to, més respecte, però no és que li demani res, no poso condicions perquè no podré votar", ha afirmat l’expresident, que ha assenyalat que la decisió la prendrà i l’anunciarà el grup parlamentari de JxCat.