TROBADA A LA MONCLOA

Rivera apressa Sánchez a aplicar "ja" el 155 a Catalunya

El líder de Cs assegura que s'ha de "requerir" Torra perquè "acati la Constitució"

El president en funcions i el dirigent taronja es reuneixen durant menys d'una hora

3262e21c-753a-45c7-9fae-da0d25111584-hd-web / periodico

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La reunió que han mantingut aquest dimarts Pedro Sánchez i Albert Rivera ha servit per constatar que la mala relació entre els dos dirigents es manté. A diferència del que va passar el dia anterior entre el president en funcions i Pablo Casado, quan es van recompondre alguns enllaços no vàlids l’últim any, no hi ha hagut un acostament entre el president en funcions i el líder de Ciutadans. Durant la reunió, que ha durat menys d’una hora, Rivera ha apressat Sánchez a aplicar "ja" el 155 a Catalunya, ha criticat la recent pujada d’impostos per a les rendes més altes i ha transmès que en cap cas facilitarà la investidura del secretari general del PSOE, que no tindrà lloc, com a mínim, fins al juny, després dels comicis del pròxim 26 de maig.

Sánchez no li ha demanat un gest d’aquest tipus, segons fonts de la Moncloa. "La reunió ha sigut fluida i cordial –han explicat en l’entorn del president en funcions. Ressaltem precisament el fet que s’hagi produït, igual que en el cas d’ahir amb Casado, per tal de normalitzar les relacions institucionals i el diàleg polític.  Dins d’aquest camp de diàleg, els dos líders han constatat la necessitat de mantenir una comunicació permanent sobre Catalunya, una qüestió clau, i la possibilitat d’avançar en nombrosos assumptes d’Estat, tals com les migracions, la transició ecològica i l’energia, la ciència i el fenomen de la despoblació. L’objectiu d’aquestes trobades és reforçar la institucionalitat i restablir els espais de comunicació que requereix la vida política espanyola".

La mateixa posició

Rivera, a diferència de Casado, no ha canviat el seu discurs respecte al que defensava en campanya. "Li he ofert els diputats i senadors de Ciutadans per aplicar el 155 si és el cas. Nosaltres creiem que sí, que cal aplicar-lo ja per requerir a [Quim] Torra que acati la Constitució", ha assenyalat el líder dels taronges, citant com a possibles causes d’una nova suspensió de les competències de Catalunya les "accions" dels CDR, la "manipulació" de TV-3 i les "estelades a les escoles". Però el Govern socialista no hi està d’acord. Considera que de moment no hi ha hagut cap ruptura de la legalitat, a diferència del que va passar a la tardor del 2017. Reactivar el 155, expliquen a l’Executiu, seria "inconstitucional".  

Alhora, Rivera ha ofert a Sánchez explorar quatre possibles pactes d’Estat en la legislatura que està a punt d’arrencar. En educació, lluita contra la despoblació, immigració i antiterrorisme.

Però el líder taronja no ha estalviat en crítiques a Sánchez. Per "cosir a impostos els espanyols" (malgrat que l’anunciada pujada d’IRPF als qui guanyen més de 130.000 euros a l’any només afecta el 0,5% dels contribuents), per tenir ja decidit que aplicarà "indults" als dirigents independentistes i per voler governar amb els "populistes" de Podem.

"Davant de la descomposició del PP, Ciutadans ha d’estar fort. Perquè quan s’enfonsi el Govern del PSOE i Podem, hi ha d’haver un projecte fort. Si no, ¿qui governarà Espanya, els populistes?", s’ha preguntat el líder taronja, i també ha deixat clar que respecta el resultat de les generals, en què els socialistes van obtenir 123 escons. "Som demòcrates –ha dit Rivera. No enviarem autocars per envoltar el Congrés com va fer el PSOE a Andalusia".

El lideratge de l’oposició

El dia anterior, Casado, que va consumar el seu gir cap al suposat centrisme i també va pactar amb Sánchez obrir un canal de comunicació "permanent" sobre Catalunya, havia demanat a Rivera, després de reunir-se amb el líder socialista, que facilités la seva investidura. Però el líder de Ciutadans, que el 2016 va segellar amb Sánchez un frustrat acord d’investidura, no pensa fer aquest pas.

Amb 57 diputats i 4.136.000 vots aconseguits en les generals del passat 28 d’abril, a només nou escons i 220.000 paperetes del PP, Rivera s’atorga davant Casado el lideratge de l’oposició. El càrrec té sobretot una importància simbòlica, gens menyspreable a 20 dies de les eleccions autonòmiques, municipals i europees, en què els dos dirigents es tornaran a enfrontar.

Notícies relacionades

Per la Moncloa, de moment, no hi ha cap debat: com a representant del segon partit amb més recolzaments, només per darrere del PSOE, Casado, i no Rivera, és el líder de l’oposició. El protocol durant les cites de Sánchez amb els dos dirigents ho deixa clar. Mentre el president del PP va comparèixer a la Moncloa a la sala noble, on tenen lloc les rodes de premsa després del Consell de Ministres, el de Ciutadans ho ha fet en una habitació adjacent i més petita, reservada per a les convocatòries de menys entitat. "Jo no mesuro la mida de les sales –ha explicat el líder taronja. Amb la que està caient, no seria un líder polític a l’altura d’aquest país si em dediqués a mesurar la mida de les sales".

Rivera i Sánchez, antics aliats, tenen des de fa temps una mala relació. No es reunien des de fa gairebé dos anys, el 27 de juny del 2017, quan van acordar treballar en una reforma constitucional i en mesures sobre regeneració, propostes que fins ara han tingut un escàs recorregut. La trobada d’aquest dimarts, que en precedeix una altra que mantindrà el secretari general del PSOE amb Pablo Iglesias, va durar menys d’una hora, mentre que el del dia anterior entre el president en funcions i el líder del PP es va prolongar durant més d’hora i mitja.