Ja és a la Cambra Baixa

Així és el retrat oficial del Rei que ha costat 88.000 euros i ja llueix al Congrés

L'obra d'Hernán Cortés presidirà la sala on es reuneix la Mesa de la Cambra, fora de la vista del públic

20190506 435577 retratoreyr 1 1 / periodico

4
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha descobert aquest dilluns el retrat a l’oli de Felip VI, realitzat pel retratista Hernán Cortés, que ha costat 88.000 euros i que a partir d’ara presidirà el conegut com a Saló de Ministres. Després de felicitar l’autor, Pastor ha recordat que, gairebé cinc anys després de la seva arribada a la Direcció de l’Estat, el Parlament no podia seguir "cap altre any més" sense un retrat institucional del Rei.

El retrat mostra el monarca assegut sobre un fons buit de color ocre i amb la llegenda "Felip VI Rei, XL Aniversari de la Constitució Espanyola". Hernán Cortés Moreno ha explicat que la seva obra mira de combinar la formalitat de la institució que representa el Cap de l’Estat amb la naturalitat de Felip VI, fugint de "cert encarcarament i pompositat". 

"He intentat reflectir cordialitat, amb aquesta mirada còmplice que inspira confiança", ha resumit Cortés, que per a aquesta pintura ha utilitzat la documentació que tenia dels posats del Rei per a retrats anteriors. Segons ha detallat, el cap de l’Estat, que "està acostumat a posar i facilitar les coses", ha vist el seu últim retrat. "Vull creure que li ha agradat", ha assenyalat. 

Ana Pastor –a qui l’autor ha agraït la seva "empenta" per fer realitat el retrat– confia que aquesta obra passi a formar part dels símbols artístics del Congrés juntament amb els lleons de la porta principal, el quadro "El abrazo", de Juan Genovés, i el políptic dels set pares de la Constitució, també obra d’Hernán Cortés. 

El nou retrat ocupa el lloc que fins ara era ocupat per un retrat del seu pare, el rei Joan Carles, obra del pintor Ricardo Macarrón, i que ara estarà en un dels laterals d’aquest mateix Saló de Ministres. 

Es va acordar el juny del 2018

Per a la Cambra es tracta del primer retrat oficial del Cap de l’Estat, l’adquisició del qual es va acordar el juny del 2018 al comprovar que, després de complir-se quatre anys de la seva arribada al tron, el Rei continuava sense comptar amb un retrat pictòric en la institució i només disposava de fotografies.

Després de consultar amb la Zarzuela i estudiar el nom de tres artistes, la Cambra es va decantar finalment per Hernán Cortés, considerat un dels millors retratistes del panorama pictòric espanyol. L’artista va enviar un primer pressupost, però el Congrés el va considerar molt alt i li va demanar un altre de més ajustat i a la mitjana del cost que estan pagant altres institucions per aconseguir un retrat social del Cap de l’Estat.

Finalment, el mes de desembre passat, es va acordar amb l’autor un preu de 80.000 euros més IVA (un total de 88.000 euros), segons fonts parlamentàries. Unides Podem va votar en contra de l’encàrrec al·legant que consideren aquests retrats un "anacronisme".

Podem, en contra

La formació que lidera Pablo Iglesias ja havia indicat en aquest procés que seria més adequat seguir l’exemple de l’expresident del Congrés Manuel Marín, que, en comptes d’elegir un quadre per quedar immortalitzat a la Galeria de Presidents, va optar per una fotografia de Cristina García Rodero, bastant més barata que els tradicionals retrats pictòrics.

El cert és que el retrat del monarca no s’allunya gaire d’altres retrats encarregats per la institució fins a la crisi econòmica. El quadre més car dels últims anys va ser el del socialista José Bono, que va costar uns 83.000 euros, mentre que Marín va baixar la mitjana a l’apostar per una fotografia amb un preu de gairebé 25.000 euros. El seu successor, Jesús Posada, es va immortalitzar per 66.000 euros i el més barat fins ara ha sigut el de Patxi López, el president més breu des de la Transició, que va costar 10.300 euros, IVA inclòs.

El pintor gadità Hernán Cortés ha sigut requerit per diversos membres de la Família Reial, també va realitzar un retrat oficial de Felipe González com a expresident del Govern, tasca que ja havia emprès amb els seus antecessors d’UCD, Adolfo Suárez i Leopoldo Calvo Sotelo. A més, nombrosos exministres de diferents governs també han deixat a les seves mans la immortalització de la seva imatge.

Hernán Cortés, el pintor del Congrés

El quadre de Felip VI serà el tercer amb la firma d’Hernán Cortés que es penjarà al Congrés, ja que és autor del retrat de l’expresidenta de la Cambra Luisa Fernanda Rudi que hi ha a la Galeria de Presidents, i també de les imatges dels set pares de la Constitució que presideixen la Sala Constitucional del Congrés.

Fins ara a la Cambra només s’exhibeixen dues fotografies oficials dels Reis, que van ser penjades el març del 2015, nou mesos després de la proclamació de Felip VI. Són al vestíbul de l’edifici que va ser seu de l’antic Banc Exterior d’Espanya (Argentaria) i que forma part de les dependències parlamentàries.

Notícies relacionades

Es tracta de dues fotografies, reproduccions de les realitzades pel català Dany Virgili per a la Casa del Rei que es penjar just al lloc que fins aleshores ocupaven sengles olis amb les imatges del rei Joan Carles i la reina Sofia.

Els retrats dels Reis van ser traslladats a un dels laterals del vestíbul. Els reis Joan Carles i Sofia compten, a més, amb un altre retrat a la Cambra Baixa, una obra de Daniel Quintero en què tots dos apareixen junts i que s’exhibeix a l’escriptori de la Constitució al costat de l’hemicicle. El retrat va ser un encàrrec de la Cambra per la commemoració, el 2003, del vint-i-dosè aniversari de l’aprovació de la Carta Magna.