El judici als presos independentistes enterboleix l'homenatge als deportats de Mauthausen

La ministra Delgado abandona un homenatge de la Generalitat als deportats republicans

zentauroepp48021097 mauthausen  austria   05 05 2019   la ministra de justicia  190505133704

zentauroepp48021097 mauthausen austria 05 05 2019 la ministra de justicia 190505133704 / Antonio Sanchez

1
Es llegeix en minuts
AGENCIAS

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha abandonat aquest diumenge un homenatge de la Generalitat als deportats republicans durant el nazisme al camp de Mauthausen en protesta perquè el Govern català ha recordat durant l’acte “els presos polítics” a presó per l’organització del referèndum de l’1-O.

“Qualsevol actuació o expressió d’exclusió xoca frontalment amb els valors que van sorgir d’aquest camp d’extermini, amb els milers d’espanyols que van morir aquí en unes condicions brutals simplement per ser lluitadors i defensors de la democràcia i la llibertat”, ha dit la la ministra als periodistes.

Delgado ha abandonat l’acte quan la directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat, Gemma Domènech, ha qualificat de “presos polítics” els membres del Govern català en presó preventiva.

La placa que va posar Romeva

Domènech ha fet aquesta referència al recordar que la placa d’homenatge va ser col·locada el 2017 pel llavors conseller d’Afers Exteriors de la Generalitat de Catalunya, Raül Romeva, un dels exmembres del Govern català en presó preventiva en relació amb l’organització del referèndum de l’1-O.

La Generalitat va instal·lar aquesta placa a les víctimes del nazisme i aquest era un dels nombrosos homenatges als quals assisteix la delegació ministerial per recordar els deportats.

Delgado ha recordat que els espanyols víctimes del nazisme ho van ser per les seves idees de llibertat i democràcia, uns valors comuns a tots ells més enllà de la seva procedència. “Ha de prevaler que els nostres compatriotes, tots, de qualsevol regió, de qualsevol comunitat autònoma, van compartir aquests valors que avui volem homenatjar, dignificar i respectar”, ha remarcat.

Judici amb garanties

Notícies relacionades

Per això, ha assegurat: “Qualsevol actitud d’exclusió contravé el que aquí es va forjar, que va ser la solidaritat entre demòcrates”. La titular de Justícia va afirmar a més que el judici que se celebra contra exresponsables de la Generalitat compta amb totes les garanties i es fa amb total transparència.

La ministra ha posat pocs minuts després un ram de flors davant d’una altra placa de record als espanyols que van morir a Mauthausen. “Això és per tots els espanyols”, ha dit Delgado, que ha tornat  després a la placa de la Generalitat per dipositar un ram de flors.