'FACT-CHECK'

El nen de 10 anys arruïnat i altres mentides en campanya

Cayetana Álvarez de Toledo va apel·lar a la "fuga d'empreses" a Catalunya per carregar contra els partits independentistes

Pedro Sánchez es va atribuir la creació de "1.483 llocs de treball diaris en els últims 12 mesos" malgrat ser en el Govern només des del mes de maig

Candidates for Spanish general elections People s Party  PP  Pablo Casado and Prime Minister and Socialist Workers  Party  PSOE  Pedro Sanchez attend a televised debate ahead of general elections in Pozuelo de Alarcon  outside Madrid  Spain  April 22  2019  TVE via REUTERS

Candidates for Spanish general elections People s Party PP Pablo Casado and Prime Minister and Socialist Workers Party PSOE Pedro Sanchez attend a televised debate ahead of general elections in Pozuelo de Alarcon outside Madrid Spain April 22 2019 TVE via REUTERS / REUTERS TV (REUTERS)

4
Es llegeix en minuts
Berta López

EL PERIÓDICO comprova diàriament la veracitat de les afirmacions dels candidats del 28-A en campanya.

"El PSOE va fer fora les dones de Ciutadans de la manifestació del dia de la dona"

Albert Rivera

Candidat de Cs a la Moncloa

Menys d’un mes abans del Dia Internacional de la Dona Treballadora va tenir lloc la manifestació del 'trifachito' a Colón, on elPP Ciutadans es van manifestar contra Sánchez i el PSOE de la mà de Vox. Un fet, que des de la perspectiva feminista va ser molt criticat, ja que un no es pot autoproclamar feminista durant el dia i a la nit sortir a manifestar-se amb un partit negacionista de la violència masclista i a favor de la supressió de l’avortament de la sanitat pública. En la manifestació del 8-M, la delegació de ministres socialistes que hi van assistir van arremetre contra el "feminisme liberal" que reivindiquen els taronges, amb consignes com "feminisme liberal, ridícul total". No obstant, no és cert que fessin fora ningú de la manifestació. El moviment feminista veu amb escepticisme el model de feminisme que proposen els liberals per fets com la defensa de la gestació subrogada o la legalització de la prostitució.

"Se’n van quatre empreses al dia a Catalunya"

Cayetana Álvarez de Toledo

Número 1 del PP per Barcelona

La candidata popular va acompanyar aquesta afirmació amb la de "se’n van anar 5.400 empreses amb la DUI". Doncs bé, segons les dades oficials cap de les dues és certa. Segons un estudi presentat per la consellera d’Empresa de la Generalitat, Àngels Chacón, en els mesos posteriors al referèndum i la DUI van ser 3.700 els CIF que es van traslladar, corresponents a 2.501 decisions empresarials de trasllat. No obstant, malgrat aquestes "fugues" el balanç general ha sigut positiu: el gener del 2017 hi havia 619.490 empreses assentades a Catalunya i 608.981 amb la seu social. El mateix dia, un any després, eren 630.020 les establertes i 618.981 les que comptaven amb la seu social a Catalunya. Per tant, malgrat que el 0,59% de la base empresarial va mudar la seva seu després del famós mes d’octubre, la tendència ha sigut positiva, amb un creixement de l’1,7% d’empreses i 1,5% de seus socials.

"En els últims 12 mesos s’han creat 1.483 llocs de treball diaris"

Pedro Sánchez

Candidat del PSOE a la Moncloa

L’INE encara no ha fet pública l’Enquesta de Població Activa del primer trimestre del 2019, per tant, per comptar els últims 12 mesos hem de fer-ho de l’últim trimestre del 2017 a l’últim del 2018. És cert que s’ha creat ocupació, 566.200 concretament –1.551 al dia– però, no obstant, l’afirmació de Sánchez és enganyosa. El líder dels socialistes s’atribueix aquest mèrit, però, no obstant, el PSOE només va governar des del maig. Així, si ens fixem en el segon, el tercer i el quart trimestre, l’augment de llocs de treball ha sigut de 220.500. Per tant, durant els mesos amb Pedro Sánchez al capdavant de la Moncloa s’han creat aproximadament 805 llocs de treball –assumint un marge d’error, ja que una part de l’ocupació creada en el segon trimestre ha d’atribuir-se al Partit Popular–, una xifra que representa gairebé la meitat del mèrit que es va atribuir Sánchez.

“L’Antonio, de 10 anys, està arruïnat per l’impost de successions”

Albert Rivera

Candidat de Cs a la Moncloa

Notícies relacionades

El candidat taronja es va referir al cas de l’Antonio, un nen d’un poble de Sevilla que amb dos anys va perdre el seu pare i l’impost que ha de pagar per l’herència suposadament l’ha arruïnat, per justificar l’eliminació de l’impost de successions i donacions. La informació que s’ha fet pública del cas del nen no és suficient per avaluar si l’afirmació de Rivera és certa o no, però el que està clar és que la reforma tributària que proposen els liberals no provocaria cap canvi en la situació actual de l’Antonio, ja que des del gener del 2018, a Andalusia les herències de menys d’un milió d’euros entre familiars directes estan exemptes de l’impost de successions. Així, els que rebin una herència d’un cònjuge, avi, pare o fill, no afronten cap càrrega fiscal. De fet, aquesta modificació pressupostària va ser una exigència de Ciutadans per recolzar els comptes de Susana Díaz.

"A Espanya hi ha 22.000 autònoms menys des de la moció de censura"

Pablo Casado

Candidat del PP a la Moncloa

Les dades que ofereix l’INE respecte al nombre d’empreses actives són anuals i, per tant, no podem determinar exactament la variació del maig al març. No obstant, si ens fixem en l’evolució de les empreses registrades amb les dues formes jurídiques que pot adoptar un autònom, del 2017 al 2018 en general la tendència ha sigut a l’alça: han desaparegut 3.088 societats anònimes però s’han creat 19.137 societats limitades, és a dir hi ha hagut un creixement positiu de 16.049 autònoms en el període d’un any.