Personalitats de la cultura

'Tu decideixes': Almodóvar, Sabina, Ana Belén i fins a 40 artistes criden a votar l'esquerra el 28-A

Els signants del manifest han convocat un acte l'últim dia de campanya per llegir el seu escrit

firma-manifiesto

firma-manifiesto

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Més de 40 personalitats del món de la cultura, entre els quals es troben Miguel Ríos, Carlos Bardem, Pedro Almodóvar, Ana Belén i Joaquín Sabina, han firmat un manifest en què criden a votar l’esquerra i en “contra dels odis de les mentides reaccionàries”.

L’escrit, titulat ‘Tu decideixes’, crida a la mobilització de l’“Espanya real”, a la qual es demana que “ompli les urnes de bondat democràtica” en les eleccions generals del 28 d’abril.

Els organitzadors insten a més a la participació aquest divendres, últim dia de la campanya electoral, en un acte al Cercle de Belles Arts de Madrid en el qual es llegirà el manifest. En l’acte participaran, entre altres, Miguel Ríos, Almudena Grandes, Paco Ibáñez, Marwan, Rosa León, Andrés Suárez, Benjamín Prado, Carlos Bardem i Lucía Álvarez.

“Els valors de la dignitat humana estan cremant en la nit democràtica i no hi ha patrimoni de la humanitat més important que la mateixa humanitat. La llibertat, la igualtat, la justícia i la bondat són valors imprescindibles per a un progrés social que no pot humiliar-se davant de la mentida, l’insult, el racisme, el masclisme i l’avarícia”, comença el document.

La cultura no és “prescindible”

En aquest sentit, els signants defensen que “la cultura no és un entreteniment prescindible”, sinó que “és educació, imaginació moral, coneixement, memòria i compromís ètic amb la vida”. Així, assenyalen “com a més enemiga” a “la creació d’una realitat virtual destinada a estendre les mentides per manipular les consciències i provocar sentiments d’odi”.

“La fragmentació de les il·lusions democràtiques col·lectives és la carta jugada en l’actualitat pels poders econòmics salvatges. La cultura ha d’impedir que la indignació provocada per les injustícies socials es torni contra les institucions democràtiques”, continua el manifest.

Així mateix, l’escrit afirma que “només la democràcia social pot afrontar les veritables causes de la pèrdua dels drets socials, la precarietat laboral, l’acumulació de la riquesa a poques mans i la degradació del planeta”.

Compromís amb l’esquerra

Un dels signants, l’actor Carlos Bardem, ha compartit en el seu perfil a la xarxa social Twitter un vídeo en què es poden veure desenes d’artistes, escriptors, músics o periodistes sota el missatge ‘El compromís del món de la cultura amb l’esquerra’.

"El #28A hay que votar, llenar las urnas con progreso y empatía.El viernes 26, artistas, escritores, dramaturgos, músicos, intérpretes, periodistas e intelectuales, leerán un manifiesto en apoyo del voto de izquierdas. ACOMPAÑADNOS #Vota28A", ha escrito el propio Bardem en un mensaje.

Notícies relacionades

En el video, en el que se llama a la participación en el acto, aparecen también Joan Manuel Serrat, Lluís Homar, El Gran Wyoming, Verónica Forqué, Leiva, Iñaki Gabilondo, Víctor Manuel y Juanjo Artero.

Tant el manifest com la invitació a participar en l’acte de la seva lectura es troben disponibles en aquest blog.