CITA AMB LES URNES

El PSC concentra els atacs de la dreta i el sobiranisme en el debat de TV-3

La candidata del PP supera Arrimadas en les seves desqualificacions a l'independentisme i a Batet, del PSC

JxCat i ERC eludeixen criticar-se mentre Asens i Rufián es llancen alguns dards

zentauroepp47879565 debat tv3 bertran190424233755

zentauroepp47879565 debat tv3 bertran190424233755 / ALBERT BERTRAN

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Des del primer minut, el debat dels candidats a TV-3 va servir per constatar un enfrontament d’alt voltatge protagonitzat en especial per la representant del PP, Cayetana Álvarez de Toledo, i a rebuf d’aquesta, la candidata de Ciutadans, Inés Arrimadas –que no van desistir de parlar de totalitarisme i cop d’Estat, interrompent sovint la resta d’intervinents– amb els partits sobiranistes. I d’aquests respecte a la que va acabar situada en el centre dels atacs dels dos bàndols: la candidata socialista, Meritxell Batet, que no es va moure del seu guió i el del seu partit en campanya: rebuig de l’autodeterminació, davant els independentistes, i aposta per un "marc de diàleg" per resoldre el conflicte català, sense arribar a concretar la seva proposta.

Davant les paraules gruixudes de les representants del PP i Ciutadans, el representant d’Unides Podem, Jaume Asens, va mirar de buscar amb èxit desigual el seu espai parlant de propostes com la d’un referèndum pactat i reformes del Codi Penal, i criticant també en alguna ocasió el candidat d’ERC, Gabriel Rufián, qui li va replicar que els comuns no són tan "valents" en la defensa del referèndum quan arriben al Congrés. La dreta va actuar sense esgarrapades entre les dues candidates, que competien en escenificacions, com quan Arrimadas va exhibir un llaç groc d’un “parc infantil” o Álvarez de Toledo va aplaudir la Guàrdia Civil per la seva actuació “impecable” de l’1-O i va denunciar l’existència d’”escuts humans”.

Asens va lamentar que el PSC no fes propostes concretes, i Laura Borràs, la candidata de JxCat, tampoc va concretar què proposarà davant d’una eventual sentència condemnatòria del procés, com tampoc es va mullar en polítiques fiscals.

Álvarez de Toledo va guanyar la partida de la dreta davant Arrimadas, a l’elevar fins al límit els insults i les interrupcions. Va qualificar de xenòfob el president, Quim Torra, i de “malfactor” el seu antecessor, i va descarregar sobre Batet la responsabilitat d’haver-se sotmès, va afirmar, a l’independentisme. I davant d’ella, Batet va defensar l’ordre constitucional i va blasmar el PP que sota el seu mandat ha augmentat l’independentisme. I va respondre defensant la separació de poders quan la candidata popular li va demanar insistentment si era partidària d’indultar els processats independentista en cas de sentència.

Davant d’aquestes descàrregues, Laura Borràs va provar d’obrir-se camí acusant la candidata del PP de banalitzar el concepte del totalitarisme i li va retreure de nou que busqui la foto dels incidents que va patir a la UAB. La número dos de JxCat també va atacar la candidata del PSC: “M’he llegit el seu programa –va dir Borràs, el mateix dia que va protagonitzar una altra patinada amb el programa de JxCat, aquesta vegada en matèria de prostitució– i té zero pàgines de propostes sobre Catalunya”.

Tot en un debat que es va allargar més del previst i en el qual el moderador, el director de TV-3 Vicent Sanchis també va ser protagonista, perquè les candidates del PP i Ciutadans li van retreure ser part de l’"anomalia" sobiranista de Catalunya. Fins i tot Arrimadas li va arribar a entregar una carta de dimissió.

Política econòmica i social

En la segona part del debat, en canvi, es va traçar un bloc progressista crític amb la gestió del Govern de Quim Torra, mentre que el PP i Ciutadans es van mantenir instal·lats bàsicament en el discurs sobre el procés. En les crítiques a la Generalitat van coincidir tant el PP i Ciutadans com el PSC, per qüestions com llistes d’espera, barracons o la llei de la dependència.

Laura Borràs, de JxCat, va replicar esmentant el dèficit fiscal català i la idea que "per tenir un Estat del benestar s’ha de tenir abans un Estat". Rufián va mirar de centrar els cops també en el PSC, reclamant a Meritxell Batet concrecions en qüestions com la regulació de les portes giratòries o la limitació dels preus del lloguer. La representant del PSC va lamentar la falta de recolzament dels independentistes als comptes de l’Estat, i en això va comptar amb el recolzament d’Asens, que es va enfrontar a Rufián: "Ens ofereixes la mà i acabeu anant amb la dreta". El candidat d’Unides Podem també va blasmar ERC que no hagi recolzat Ada Colau a l’ajuntament de Barcelona i li va allargar la mà. Rufián va replicar recordant que Esquerra ha recolzat en nombroses ocasions el Govern socialsta però va qüestionar –com Laura Borràs– el contingut dels comptes estatals i la falta de decisió del PSOE per avançar en una mesa de negociació sobre el procés.

Pactes

Notícies relacionades

En matèria de pactes, Arrimadas va allargar la mà al PP després de les eleccions. "Encantats de pactar amb Ciutadans", va dir Álvarez de Toledo, que va defensar el pacte en la Junta d’Andalusia amb el recolzament de Vox. "És un partit nacionalista", va dir del partit d’ultradreta. Batet, respecte a l’eventualitat d’un pacte del PSE amb Ciutadans, va carregar contra el PP pels seus pactes amb Vox i va criticar els "cordons sanitaris" al PSOE, en relació amb Ciutadans. Jaume Asens va acusar Pedro Sánchez de "camaleó" en matèria de pactes i va recordar els que ha mantingut amb Ciutadans i va parlar d’un possible govern "de l’Ibex-35".

Al final del debat, Borràs i Álvarez de Toledo es van embolicar en un encreuament de retrets quan la candidata independentista va preguntar a la representant del PP sobre el seu origen argentí, a la qual cosa aquesta va replicar acusant-la de tenir "un problema de xenofòbia greu".