ELECCIONS GENERALS

El PACMA, a les portes de l'arena del Congrés

L'últim CIS contempla l'opció que el partit animalista, el més votat sense representació a les últimes generals, tingui dos escons

Adverteixen que només pactaran amb qui faci passos per abolir les festes taurines i la caça i demanen avançar en la prohibició dels experiments amb animals

zentauroepp47793343 raquel aguilar pacma190417131826

zentauroepp47793343 raquel aguilar pacma190417131826 / A Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Van ser la gran sorpresa sense premi de les últimes generals. Els seus gairebé 285.000 vots, tot just mil quatre-cents menys que el PNB, es van quedar sense escó mentre que el partit basc en tenia cinc. Però ara el CIS anuncia que el PACMA podria entrar al Congrés amb dos escons, un per Barcelona i un altre per València, i adverteixen que si algú necessita els seus vots haurà d’avançar en l’abolició de les festes taurines.

“Encara podem créixer molt. La nostra visibilitat als mitjans fins ara no és gaire gran però cada vegada ens coneix més gent i amb accions com la prohibició de la caça a Castella i Lleó, que va ser un ‘boom’ mediàtic, o l’enquesta del CIS estem arribant a un públic a qui no arribàvem”,explica a EL PERIÓDICO Raquel Aguilar, candidata per València.

La coordinadora del partit en aquesta província creu que el sondeig pot neutralitzar “la campanya que ens estan fent de ‘no votis el PACMA perquè no és un vot útil’, votar el PACMA mai ha sigut inútil però ara mateix, amb la possibilitat d’entrar, menys encara”, afirma. Al seu vídeo de campanya es presenten com l’antítesi de VOX. Si el partit ultra és la involució ells diuen que són la ‘REevolució’.

Si arriba el moment que els seus escons són decisius saben el que volen, a més d’una llei electoral que no els perjudiqui. “Tenim dues línies vermelles, dos pilars que haurà de respectar qui vulgui pactar amb nosaltres, que són l’abolició de la caça i la tauromàquia”,adverteixen.

“Sabem que no pot ser arribar dilluns i abolir dimarts però caldria adoptar mesures molt clares per fer-ho”, afegeix Aguilar. Si cal canviar lleis, que es canviïn, diuen. I els bous al carrer hi estan inclosos. Fa tres anys aquesta actitud va frenar la seva integració a Units Podem. “Estem contents, ara  estaríem invisibilitzats. Mira EQUO”,apunta.

Ni compravenda ni experimentació

Amb un programa social d’esquerra, el PACMA es presenta sense una actitud definida en la qüestió territorial més enllà del diàleg genèric.¿Reforma de la Constitució? “No tenim un plantejament”. “¿Acceptarien un referèndum pactat només a Catalunya? “No ens ho hem plantejat”.

Notícies relacionades

Té molt més clar que prohibirien la compravenda dels animals de companyia. “Hi ha una taxa d’abandonament terrible, pensem que arriba al milió d’animals, no té cap sentit vendre mentre s’executa els abandonats”, apunta.“Darrere hi ha granges de gossos o gats en què a les femelles se les viola contínuament perquè tinguin cadells i els hi roben fins que ja no serveixen i aleshores les sacrifiquen”, denúncia. Fins i tot crearien una ‘Seguretat Social’ per als animals.

També asseguren que “l’experimentació amb animals s’ha d’acabar tot i que tal com està el sistema no ho podem fer de manera immediata”. ¿I tots els avenços aconseguits les últimes dècades? “S’han d’implantar mètodes alternatius. Aquests models que es porten no són reals ni aplicables als humans al cent per cent, al final sempre cal provar en persones”, afirma. Tenen esperança però també paciència. “Arribarà un dia que entrarem, mentrestant treballem des de fora”, apunta.