26-M

La JEC revisa les 12 coalicions per a les europees i el cas d'Equo, que figura en dos alhora

Una part del partit ecologista manté una aliança amb Unides Podem i una altra amb Compromís

L'independentisme català s'ha dividit en dues coalicions diferents, Ara Repúbliques i Junts

urna-votar

urna-votar

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Junta Electoral Central es reuneix aquest dimarts i un dels temes a tractar serà revisar la documentació de les 12 coalicions que s’han presentat per a les eleccions europees del pròxim 26 de maig. Sobre la taula hi haurà el peculiar cas d’Equo, que en forma part de dues alhora, malgrat que competeixen entre si. 

Així, el partit ecologista torna a figurar amb Podem, Esquerra Unida i En Comú en la coalició Unides Podem, repetint la seva societat de les eleccions generals en curs. Però una altra part d’Equo, després d’un referèndum intern, ha preferit repetir l’aliança del 2014 amb Compromís

Aquesta coalició, Compromís per Europa, inclou 18 partits entre els quals també figura En Marea (la marca que anteriorment s’havia aliat amb Units Podem), Nova Canàries, la Chunta Aragonesista, Més per Balears, el Partit Castellà, la Coalició Verats de Ceuta i la Coalició per Melilla. 

Al llistat d’aliances electorals formalitzades davant de la JEC apareix per primera vegada la coalició ADÑ, que agrupa els partits euroescèptics d’extrema dreta Alternativa Española, Falange Española de las Jons, Democracia Nacional i La Falange, una competència que Vox no tindrà en les generals del 28 d’abril. 

Divisió dels independentistes

L’independentisme s’ha dividit en dues coalicions diferents. D’una banda, ERC, Bildu, el BNG i altres partits asturians, canaris i aragonesos s’han unit sota la denominació Ara Repúbliques, mentre que Junts per Catalunya i les seves marques predecessores PDeCAT i Convergència han format Junts, amb una llista que està previst que lideri el mateix Carles Puigdemont

A més, el PNB, Coalició Canària, Compromís per Galícia, Agrupació Atarrabia, Proposta per les Illes Balears i Demòcrates Valencians acudiran junts a les eleccions europees sota la denominació Coalició per una Europa Solidària  (CEUS). 

Part de la coalició de Retallades Zero, que també es presenta a les generals d’abril, i que en aquesta ocasió agrupa Els Verds-Grup Verd, Unificació Comunista d’Espanya i Grup Verd Europeu, acudirà als comicis europeus com a Retallades Zero-LV-GVE. 

Els partits comunistes d’Els Pobles d’Espanya, del Poble de Catalunya i del Poble Andalús es presentaran com a Comunistes, al mateix temps que diferents partits ‘pirates’ de Catalunya han conformat la seva pròpia coalició, Pirates de Catalunya-European Pirates. 

La resta de coalicions són: Centristes per Europa (Coalició de Centre Democràtic, Lliures, Units per a la Independència de la Justícia i Centrats); Jubilats per Europa (Jubilats pel Futur Dignitat i Democràcia, Demòcrata Social Jubilats Europeus i Unitat de Centre); i Coalició Els Verds (CLV) amb Gira Madrid i Drets Ciutadans). 

En joc, 54 diputats

En les eleccions del pròxim 26 de maig s’hauran d’elegir 54 diputats al Parlament Europeu (amb cinc més en la reserva per a quan es produeixi el 'brexit'), a més de 715 diputats autonòmics de dotze comunitats i 67.319 regidors de més de 8.000 municipis. 

Una vegada conclòs el termini per formar coalicions, les formacions polítiques hauran de presentar les seves candidatures entre els dies 17 i 22 d’abril, en plena campanya electoral de les eleccions generals; i, dos dies després, el dimecres 24 d’abril, les llistes europees seran publicades al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). 

Notícies relacionades

Després, les juntes electorals revisaran les candidatures per procedir a la seva proclamació i les candidatures definitives al Parlament Europeu tornaran al BOE el dimarts 30 d’abril.

La campanya electoral començarà a les zero hores del divendres 10 de maig i acabarà a les dotze de la nit del dia 24, dues setmanes després.