Comissió d'Interior del Congrés

Presons compta 218 agressions de presos a funcionaris aquest any

Malgrat que se'n produeix una cada dia i mig, la quantitat d'aquest tipus d'atacs s'ha reduït a la meitat respecte a les que es produïen el 2010

El secretari general d'Institucions Penitenciàries defensa que l'Estat sufragui la indemnització al funcionari agredit si el pres és insolvent

angel-luis-ortiz-sec-gral-iipp-congreso

angel-luis-ortiz-sec-gral-iipp-congreso

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Durant una compareixença davant la Comissió d’Interior del Congrés, el secretari general d’Institucions Penitenciàries, Angel Luis Ortiz, ha revelat aquest dijous que aquest any ja s’han produït 218 agressions de presos a funcionaris de presons, comptant des de les molt greus a les lleus.

Per a Ortiz, es tracta d’una xifra que representa "una baixa conflictivitat". La tendència de la violència a la presó, ha comptat, és a la baixa: s’ha passat de 475 el 2010 a 305 el 2017, i d’allà a l’esmentada xifra del 2018. La dada que ha proporcionat aquest alt càrrec del Ministeri de l’Interior difereix del que manegen les diferents centrals sindicals, que arriben a comptar dues agressions diàries.

No obstant, el secretari general ha defensat que l’Estat es faci càrrec de les indemnitzacions als funcionaris de presons que pateixin agressions de presos a les presons.  "Els casos en els quals els interns són condemnats per agredir un funcionari, al pagament d’una responsabilitat civil, si el condemnat és declarat insolvent, hauria de ser assumit per l’Administració Penitenciària", ha dit Ortiz, abans de defensar un canvi normatiu que ho possibiliti, ja que "el marc legal actual és confús i la jurisprudència contradictòria".

Ángel Luis Ortiz ha anunciat als diputats de la Comissió d’Interior que estan previstes "accions formatives" als funcionaris de presons en matèria de salut mental, "tenint en compte la prevalença de malalties psíquiques existents a la presó davant la qual existeixen en la societat lliure".

Conflicte laboral

El secretari general ha anunciat la seva intenció de procedir a una reclassificació dels centres penitenciaris sota el seu comandament (tots els d’Espanya excepte els de Catalunya), "amb efectes retributius", si bé per a això serà necessari abans habilitar una partida pressupostària específica. Aquesta és una de les reclamacions que mantenen obert l’enverinat conflicte del col·lectiu de treballadors penitenciaris en l’àrea que administra el Ministeri de l’Interior.

Notícies relacionades

Ortiz ha admès la necessitat –que exigeixen els sindicats de Presons– que no es doni un esglaó de 737,27 euros bruts entre funcionaris del mateix cos, per la mateixa tasca i en diferents presons.

L’actual classificació de les presons, amb impacte sobre el salari dels seus treballadors, data del 2005, i l’anterior, del 1989.