Eleccions generals

Toreros, tertulians i empresaris: un Congrés cada vegada menys polític

En les llistes a la Cambra baixa hi ha una autèntica revolució quant al clàssic perfil del candidat

erjher

erjher

2
Es llegeix en minuts
Álvaro Caballero / Efe

Els partits ja han registrat les seves llistes per a les eleccions del 28 d’abril i en moltes d’elles hi ha una autèntica revolució quant al clàssic perfil del candidat, amb la incorporació de toreros, militars o tertulians que canviaran radicalment l’actual composició del Congrés.

El líder del PP, Pablo Casado, ha emprès una total renovació en les seves llistes i ha situat en llocs de sortidaperiodistes mediàtics com Pablo Montesinos, que ha passat de cobrir la informació del partit per a un diari digital a ser cap de llista per Màlaga.

També seran previsiblement diputades la columnista Cayetana Álvarez de Toledo, número u de la llista per Barcelona, i Edurne Uriarte, catedràtica de Ciència Política i tertuliana habitual, que ocuparà el número tres per Madrid.

Raquel Sanz, també periodista i vídua del torero Víctor Barrio, anirà de número dos per Segòvia, mentre que Juan José Cortés, pare de la nena Mari Luz, encapçalarà la llista de Huelva.

Alguns dels fitxatges més cridaners del PP han sigut els detoreros, com Miguel Abellán, número 12 per Madrid, i Salvador Vega, que tanca la llista per Màlaga.

Toreros i militars per a Vox 

Vox no s’ha quedat enrere i ha situat com a número tres per Barcelona el destre Serafín MarínSerafín Marín, que va protagonitzar l’última corrida de toros que es va celebrar a la Monumental barcelonina ara fa 8 anys, de la qual va sortir a coll i acompanyat per Albert Rivera.

El banderiller Pablo Ciprés serà el cap de llista del partit de Santiago Abascal per Osca, en unes candidatures que destaquen perl’elevat nombre de militars, molts d’ells oficials d’alt rang ja retirats, com els números u per Cadis, Agustín Rosety i Alberto Asarta, coneguts per firmar un manifest a favor de Franco, i el d’Alacant, Manuel Mestre.

Ciutadans també ha impactat amb la incorporació del’exvicepresident mundial de Coca-Cola Marcos de Quinto, que acompanyarà Rivera en la llista de Madrid. La candidatura central es completarà amb dos independents més:l’advocada i activista gitana Sara Giménez i l’ex advocat de l’Estat Edmundo Bal.

També des de fora de la política arriba la cap de llista per Guadalajara, l’agricultora María Ángeles Rosado.

El partit taronja ja havia cridat l’atenció en les últimes eleccions a l’incloure en les seves llistes actors i còmics com Toni Cantó i Félix ÁlvarezFelisuco, diputats en la legislatura que ara s’acaba.

Un PSOE més tradicionalista 

Qui menys fitxatges ha realitzat ha sigut el PSOE, que ha tirat de banqueta pròpia i ha recorregut poc a independents per a aquestes eleccions, tot i que es va anotar un punt amb l’aterratge de l’exseleccionador nacional de bàsquet Pepu Hernández, com a candidat a l’Ajuntament de Madrid.

Tot i així, gairebé tots els ministres de Pedro Sánchez, que es va envoltar d’alguns d’independents a la seva arribada a la Moncloa l’estiu passat, formaran part de les llistes per al 28 d’abril, com el jutge i titular d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, número u per Cadis, o el de Cultura, José Guirao, per Almeria.

Notícies relacionades

Podem tampoc compta amb massa d’independents en les seves llistes almenys en llocs de sortida, més enllà de la jutge en excedència Victoria Rosell, que repeteix (com el 2015) com a cap de llista per Las Palmas de Gran Canària, després de renunciar el 2016 per la seva imputació en un cas de conflicte d’interessos, que finalment es va arxivar.

El Congrés que surti de les urnes el pròxim 28 d’abril comptarà amb menys polítics professionals que l’actual i viurà l’entrada de periodistes, toreros, empresaris o persones vinculades a la societat civil.