rumb a les eleccions

Vox fitxa quatre generals i un exdiputat històric del PP

Rosety Fernández de Castro i Asarta van firmar un manifest d'exaltació de Franco

Gil Lázaro s'hi incorpora després de 30 anys com a parlamentari del PP

asarta

asarta

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Quatre generals retirats ja han anunciat que formaran part de les llistes electorals del partit ultradretà Vox, tres d’ells en les pròximes generals del 28 d’abril i el quart com a candidat a l’alcaldia de Palma. Dos d’ells, els generals Agustín Rosety i Alberto Asarta, es troben entre els signants d’un manifest a favor del dictador Francisco Franco.

Precisament, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha destacat el "caràcter apolític" de l’Exèrcit. "Les decisions personals que cadascú pugui prendre són respectables", ha indicat Robles, abans d’assenyalar que la "neutralitat política" és "clau" en la tasca de les forces armades, per la qual cosa "seria bo que cap força política tingués la temptació d’utilitzar-les".

El partit liderat per Santiago Abascal està anunciant amb ‘comptagotes’ els seus caps de llista per al Congrés. Entre ells, Vox ha fitxat l’exdiputat del PP Ignacio Gil Lázaro perquè sigui el seu número u al Congrés per València. Lázaro, de 61 anys, ha sigut parlamentari del PP durant 30 anys. Va arribar a ser secretari primer de la Cambra Baixa  i diputat per València entre 1982 i 1989 i des de 1993 fins a 2016. Entre 1989 i 1993 va ocupar un escó com a senador.  Gil Lázaro va decidir donar-se de baixa com a militant del PP l’any passat, al no sentir-se ja identificat amb el partit en l’etapa de Mariano Rajoy. Posava, així, fi a 38 anys de militància. 

Finalment, Vox ha fitxat per a Múrcia l’exdiputada del PP i exconsellera de Treball Lourdes Méndez, segons 'La Opinión de Murcia'. 

Dos franquistes

Un dels signants del manifest a favor de Franco que l’estiu passat va recopilar més d’un miler d’adhesions, gairebé totes d’alts càrrecs militars retirats, és el general de Brigada d’Infanteria de Marina Agustín Rosety Fernández de Castro, que serà número u per la província de Cadis. Diplomat en Estat Major i Diplomat en Operacions Especials, durant la major part dels seus quaranta anys en l’Armada, Agustín Rosety Fernández de Castro ha servit en la Brigada d’Infanteria de Marina i ha exercit el comandament d’unitats d’Operacions Especials, Infanteria i Artilleria, així com successives destinacions d’Estat Major.

També va recolzar el manifest que enaltia la figura militar de Franco el general de divisió de l’Exèrcit de Terra Alberto Asarta, que va estar al capdavant de la missió de les Nacions Unides al Líban l’any 2009. Asarta serà el cap de llista de Vox per Castelló.

També aspira a aconseguir un lloc com a diputat, en el seu cas per la circumscripció d’Alacant, el general Manuel Mestre, que va estar al capdavant del Comandament de les Forces Conjuntes de l’OTAN a Lisboa. La seva última destinació en actiu va ser la de Cap del Comandament de Personal de l’Exèrcit de l’Aire fins al 2015, en què va passar a la situació de Reserva.

El quart general que ha anunciat la seva adhesió a Vox ha sigut Fulgencio Coll, que serà candidat el 26 de maig a l’alcaldia de Palma en coalició amb Actúa. Coll va ser Cap d’Estat Gran de l’Exèrcit de Terra (FORC) entre els anys 2008 i 2012, a les ordres de l’avui dirigent de Podem Julio José Rodríguez, llavors Cap d’Estat Gran de la Defensa (JEMAD).

Més candidats

Notícies relacionades

La resta de candidatures que es coneixen són la del mateix Abascal com a número u per Madrid i aspirant a la Presidència del Govern en una llista en què estarà acompanyat pel seu secretari general, Javier Ortega-Smith, i Iván Espinosa de los Monteros.

A més han transcendit les candidatures d’Ignacio Garriga  per Barcelona i de l’escriptor José María Marco com a candidat al Senat, ocupant el número u per Madrid.