a través de testaferros

Ex alts càrrecs de Vox denuncien que el partit els va ordenar "camuflar donacions d'empresaris"

Tres exresponsables provincials assenyalen el partit per fer passar aportacions econòmiques per donacions de familiars o amics

zentauroepp46490513 santiago abascal190110105331

zentauroepp46490513 santiago abascal190110105331 / Emilio Morenatti

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La direcció deVox "va ordenar camuflar donacions d’empresaris a través de testaferros", segons la denúncia de tres ex alts càrrecs del partit citats per la cadena SER. Segons aquesta versió, la consigna del vicepresident i responsable de captació de fons, Víctor González Coello de Portugal, era clara: s’havia d’oferir a qui volgués aportar fons una via indirecta de donació, a través de terceres persones, parents o amics.

El relat de Carlos Aurelio Caldito, exvicepresident de Vox Badajoz fins fa 10 mesos, detalla que les instruccions es van dictar les primeres jornades de coordinació celebrades "entre el 15 i el 17 de desembre de 2017 [...] a Soto del Real". La justificació de González Coello de Portugal –a qui es presentava com algú de la confiança deSantiago Abascal– era vèncer "els temors que certs empresaris poguessin tenir a l’hora que algú pogués conèixer les seves simpaties polítiques i això perjudiqués les seves perspectives de negoci". En definitiva, un "camuflatge" per "vèncer reticències", explica Caldito. 

Daniel Molina, president provincial de Vox Toledo fins fa sis mesos, també confirma aquest extrem. "Sí, és cert, es va dir i m’hi he vist involucrat, a més". De fet, a l’octubre, Molina va informar Mazaly Aguilar, vicesecretària de Relacions Institucionals de l’executiva nacional, que no acceptaria 15.000 euros d’un constructor. "Li vaig dir que ho donés ell, que jo no ho agafaria. Immediatament ho vaig posar en coneixement de Mazaly i del vicepresident provincial. Els vaig dir que no ho agafaria perquè això no era legal", explica, després de la qual cosa va ser destituït.

Notícies relacionades

Aquesta ràdio també aporta el testimoni d’un tercer exmandatari provincial que prefereix no ser identificat. Aquesta font afegeix que hi va haver una segona convenció provincial, celebrada a Valdemoro el 15 de desembre del 2018, en què va tornar a repetir-se la petició: González Coello de Portugal insistia "que s’oferís als empresaris fer la seva donació a través de tercers".

Aquesta revelació surt a la llum just abans que Vox comenci la precampanya del 28-A aquest cap de setmana. Després del bon resultat obtingut en els comicis andalusos del 2 de desembre i amb altes expectatives electorals, els ultradretans van decidir no exposar el seu líder i mantenir un perfil baix.

Temes:

Vox