AL CONGRÉS

Cs no aconsegueix paralitzar l'ampliació del permís de paternitat

Els lletrats del Congrés no van observar aparences d'inconstitucionalitat al reial decret presentat pel Govern central

Prendes, portaveu de Cs a la Mesa de la Cambra Baixa, assegura que només pretenien "aclarir un dubte" jurídic

fcasals47294128 graf2097  madrid  10 03 2019   el secretario general de ciud190310130712

fcasals47294128 graf2097 madrid 10 03 2019 el secretario general de ciud190310130712 / Emilio Naranjo

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Els intents de Cs per paralitzar els anomenats "divendres socials" del Govern de Pedro Sánchez han tornat a caure en sac foradat. L’estratègia dels liberals per tombar el reial decret d’ampliació delspermisos de paternitat a partir de l’1 d’abril ha xocat amb l’informe dels lletrats del Congrés dels Diputats que dona el vistiplau a la iniciativa presentada per l’Executiu.  

Els d’Albert Rivera  van demanar, aquest dimecres, un informe als juristes del Congrés per aclarir si l’Executiu pot modificar una llei orgànica a través d’un decret llei; en concret la llei orgànica d’igualtat del 2007. La resposta ha sigut clara: els aspectes que es pretenen reformar no tenen caràcter orgànic i, per tant, poden ser objecte de canvis. Després d’aquesta decisió, continua la tramitació d’aquesta mesura, que haurà de ser aprovada per la Diputació Permanent de la Cambra Baixa (l’òrgan que substitueix el Congrés quan les Corts estan dissoltes per eleccions).

Fracassa, així, un altre envit de populars i liberals contra l’Executiu de Sánchez. ElPP i Cs pretenen frenar la tramitació de les mesures socials que vol aprovar el Govern, abans de les eleccions, a través de reials decrets. Així, Pablo Casado i Albert Rivera van denunciar davant de la Junta Electoral Central que Sánchez fa "electoralisme" en les rodes de premsa del Consell de Ministres. La resposta de la JEC tampoc els va donar la raó: "No es posa en relleu que s’hagi produït cap conducta prohibida en els apartats 2 i 3 de l’article 50" de la Loreg, preceptes a què apel·laven els dos líders. 

Un "dubte" jurídic

Notícies relacionades

El portaveu de Ciutadans a la Mesa de la Diputació Permanent, José Ignacio Prendes, ha negat que el seu partit intenti alentir la tramitació del reial decret: "No és cap maniobra dilatòria en cap cas". A més, ha volgut aclarir que el dubte "de caràcter tecnicojurídic" que van plantejar als lletrats de la Cambra baixa "no té res a veure amb els permisos de paternitat". Malgrat això, no s’ha pronunciat sobre el sentit del vot del seu grup parlamentari davant d’aquest reial decret. 

No obstant, la seva homòloga a Unides PodemGloria Elizo, sí que ha recriminat als liberals els seus intents de "fer soroll" sobre un situació que s’hauria d’haver tramitat d’acord amb la normalitat. És un interès per "polemitzar, polaritzar i radicalitzar un discurs polític a través d’actuacions col·laterals", ha sentenciat.