04 d’ag 2020

Anar al contingut

Cs intenta frenar al Congrés l'ampliació del permís de paternitat

El partit taronja demana un informe jurídic per garantir la constitucionalitat de la norma

Els decrets dels «divendres socials» podran esmenar-se en plena campanya

Pilar Santos

Declaraciones del líder de Ciudadanos, Albert Rivera, tras la convocatoria del Gobierno de elecciones generales para el 28 de abril de 2019

Declaraciones del líder de Ciudadanos, Albert Rivera, tras la convocatoria del Gobierno de elecciones generales para el 28 de abril de 2019 / Eduardo Parra (Europa Press)

Els intents de dificultar els anomenats “divendres socials” de Pedro Sánchez per part de Ciutadans i PP continuen. Després que la Junta Electoral Central donés la raó a l’Executiu i no anul·lés les rodes de premsa després dels Consells de Ministres, aquest dimecres el partit taronja va iniciar una estratègia per intentar tombar els permisos de paternitat de vuit setmanes i els populars van confirmar que recorreran al Tribunal Constitucional els “decretassos electorals” del Govern.

El partit d’Albert Rivera va demanar un informe als lletrats del Congrés per saber si l’Executiu pot modificar la llei orgànica d’igualtat del 2007 a través d’un decret llei a fi d’ampliar la baixa dels pares a partir de l’1 d’abril. Ignacio Prendes, representant de Ciutadans a la Mesa de la Diputació Permanent (l’òrgan que substitueix el Congrés quan les Corts estan dissoltes per eleccions), va explicar que va sol·licitar un informe perquè s’aclareixi aquesta qüestió. Va brandir com a antecedent l’intent de Felipe González, el 1986, de canviar la llei orgànica del poder judicial a través d’un decret llei. El Constitucional ho va tombar. El PP, que presideix la Mesa amb Ana Pastor, va recolzar la petició i els experts aportaran el seu informe per escrit aquest dijous.

La maniobra va enervar el Govern i el PSOE. Rafael Simancas, portaveu socialista, va assegurar que els lletrats ja els van dir a PP i Cs de viva veu en la reunió de la Mesa que els preceptes de la llei que modifica el decret “no són de caràcter orgànic”. Els socialistes i el Govern creuen que no podran “evitar” que la nova baixa de paternitat segueixi el seu camí. Simancas va advertir que populars i taronges freguen el “delicte de prevaricació”. Es dona la circumstància que Cs havia fet bandera de l’augment d’aquests tipus de permís fins ara.

Situació inèdita

“Quan hi ha períodes electorals la gent es posa una miqueta nerviosa. Que els ciutadans estiguin tranquils. Mentre jo estigui presidint la Diputació Permanent aquí s’està per complir la llei”, va afirmar Pastor a La Sexta després d’escoltar Simancas.

Segons Prendes, si els lletrats avisen que el decret té aparences d’inconstitucionalitat, la Mesa hauria de prendre mesures. La no admissió del decret crearia una situació inèdita. El diputat està convençut que en aquest cas la norma no podria entrar en vigor el dia 1, com va decidir l’Executiu.

En la reunió de la Mesa també es va analitzar l’informe per saber si els decrets llei dels “divendres socials” es poden tramitar com a projecte de llei (amb esmenes) si algun partit ho demana. La resposta va ser afirmativa: es pot modificar el contingut dels decrets llei. Pastor va explicar que hi haurà de marge fins al 20 de maig, el dia abans de la constitució de les noves Corts que surtin de les generals del 28-A. Això significa que els grups podran provar de matisar les iniciatives de Sánchez en plena campanya. 

En aquests moments hi ha tres decrets llei pendents de la Diputació Permanent, que Pastor convocarà a iniciativa pròpia: la preparació del ‘brexit’, la regulació del mercat de la vivenda i el permís de paternitat. En tot cas, el líder del PP, Pablo Casado va confirmar que portarà al Constitucional “els decretassos dels divendres”, tot i que la resposta d’aquest tribunal tarda en arribar diversos mesos.

Les modificacions de la llei orgànica

L’article 1 del decret llei de permisos de paternitat que ha redactat el Govern recull la modificació de dos articles de la llei orgànica d’igualtat del 2007 referent a l’elaboració de plans d’igualtat per part de les empreses.

El Govern canvia l’article 45 per estendre fins a les empreses de 50 treballadors o més l’obligatorietat de negociar i aplicar aquests plans. Fins ara, només era imperatiu per a les companyies de més de 250 empleats, mentre que en el cas de la resta era una iniciativa opcional.

A més, hi ha modificacions en l’article 46 per a la creació d’un Registre de Plans d’Igualtat de les Empreses, dependent de la Direcció General de Treball, en què han de quedar registrades totes les companyies amb aquest programa. I es recull el desenvolupament d’un reglament que servirà per determinar les matèries, les auditories salarials i els sistemes d’avaluació i seguiment dels plans d’empreses, així com allò relatiu a la constitució, característiques i condicions, inscripció i accés al nou registre.