Contrarestar la campanya

Borrell exigeix lleialtat institucional per negociar amb l'independentisme una altra vegada

El ministre d'Afers Exteriors remarca que cal "començar a parlar de les reivindicacions de la part estatal"

undefined46540083 madrid 14 01 2019  politica  el ministro de exteriores josep190114114437

undefined46540083 madrid 14 01 2019 politica el ministro de exteriores josep190114114437

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El ministre d’Afers Exteriors, la UE i Cooperació, Josep Borrell, ha remarcat aquest dilluns que, si el Govern central ha de tornar a negociar alguna cosa ambl’independentisme català, haurà d’exigir "lleialtat constitucional i neutralitat de les institucions" i no només "respondre a les exigències de l’altra part".

"Fins ara, sempre que hi ha una negociació només s’escolten les reivindicacions de l’independentisme, però també caldrà començar a parlar de les reivindicacions de la part estatal", ha dit durant un esmorzar informatiu organitzat per la Cambra de Comerç Americana a Espanya.

Després, en declaracions als periodistes, ha evitat valorar el fet que, en les eleccions generals, el PDeCAT hagi optat per candidats més propers a l’expresident Carles Puigdemont Carles Puigdemont i menys disposats al diàleg amb el Govern central: "Ells deuen saber què fan...", ha conclòs.

"Campanya de desprestigi"

El ministre ha precisat que en aquesta "lleialtat constitucional i neutralitat de les institucions" que cal exigir estan incloses la "neutralitat dels sistemes de comunicació públics", que "el castellà sigui una llengua que no estigui postergada" i que "cessi la campanya de desprestigi que les anomenades delegacions de la Generalitat estan fent tots els dies contra Espanya".

Sobre aquest assumpte, ha assegurat que el Ministeri d’Afers Estrangers "mira de fer tot el que pot per contrarestar" aquesta campanya, però ha deixat clar que la clau no és intentar respondre-hi, sinó que "no hauria de passar".

Notícies relacionades

Borrell ha respost així a la preocupació del president de la Cambra dels Estats Units a Espanya, Jaime Malet, que s’ha preguntat què es pot fer perquè les comunitats autònomes –no només Catalunya– deixin d’utilitzar les televisions i les ràdios públiques, les oficines comercials i altres instruments per "vendre la idea política del règim que està governant aquesta comunitat autònoma".

"Segurament hi ha prou motius per anar al Tribunal Europeu de Drets Humans i plantejar queixes per l’ús que s’està fent de les institucions públiquesen benefici d’una única visió", ha dit també Borrell.