catalunya

Borrell no es tanca a tornar a intentar el diàleg amb els independentistes, però «en el marc de la Constitució»

Calviño confirma que Sánchez li ha ofert anar a les llistes, però diu que no té clar que sigui així com més hi aporti

undefined46540083 madrid 14 01 2019  politica  el ministro de exteriores josep190114114437

undefined46540083 madrid 14 01 2019 politica el ministro de exteriores josep190114114437

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El ministre d’Afers Exteriors, la UE i Cooperació, Josep Borrell, considera que la ruptura del diàleg amb els independentistes no implica que no es pugui tornar a parlar en el futur, perquè “en política els problemes es resolen parlant”, però ha matisat que tot diàleg ha de ser “en el marc de la Constitució”.

Quan se li ha preguntat si estaria a favor que el PSOE negociés amb els independentistes per aconseguir una nova investidura de Pedro Sánchez, ha respost que “qualsevol cosa que se surti de la Constitució, ni amb els independentistes ni amb ningú; però dins del marc constitucional el diàleg ha de ser possible”.

És més, ha dit que no entén el president de Ciutadans, Albert Rivera, quan diu que no pactarà amb els socialistes, perquè envia als seus electors el missatge que no pactarà amb un partit “d’esquerra moderada perfectament homologable a la socialdemocràcia europea”. Tret de, ha dit, que vulgui deixar clar al PSOE que no té més opció que pactar amb els que, com diu Ciutadans, “trenquen Espanya”.

En una entrevista a TVE, Borrell ha opinat que “un 155 permanent i continu” no és “una solució operativa” per a Catalunya, i ha recordat que el Govern de Pedro Sánchez “ha portat fins al límit la voluntat i la capacitat de diàleg fins a trobar-se amb una posició tancada que feia impossible continuar dialogant”. A més, ha sostingut que, quan “les coses arriben a extrems com els de la tardor del 2017”, quan es va convocar el referèndum independentista i hi va haver una declaració d’independència ‘suspesa’, cal prendre mesures –l’aplicació de l’article 155 de la Constitució– que el PSOE va recolzar “amb una concepció de defensa de l’Estat”. El Govern, ha dit, esperava un recolzament similar de l’oposició ara.

El ministre espera que les eleccions serveixin per fer pedagogia perquè, a la seva manera de veure, s’estan fent acusacions sense fonament, i ha esmentat en concret la convocatòria de la manifestació per la unitat d’Espanya (per part del PP i Ciutadans, amb el recolzament posterior de Vox) afirmant que el Govern havia recolzat els 21 punts que va demanar el president català, Quim Torra.

“¿Trencar Espanya?”

Això, ha prosseguit, és explicar “una versió falsa de la realitat per discutir sobre falsedats”. “¿Quin pacte hem fet per trencar Espanya? Que algú m’ho digui”, ha dit. En la mateixa línia, ha carregat contra l’independentisme per dir que “el dret d’autodeterminació és una cosa reconeguda a tot el món” i que Espanya és un Estat “franquista” i “repressor”.

També ha insistit que els partits independentistes van votar contra el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per a 2019 per raons partidistes, no “racionals en termes de Pressupostos”, i ha criticat Torra per no sotmetre a votació del Parlament els seus, quan és “una obligació constitucional”.

En tot cas, Borrell no ha volgut expressar les seves preferències sobre aliances postelectorals i, ja que serà el cap de llista del PSOE a les eleccions europees, ha assegurat que al Parlament Europeu ni el PPE, ni socialistes europeus ni liberals sumaran forces amb el “nacionalpopulisme” perquè no hi ha marge per pactar-hi.

Ministres davant del 28-A

Notícies relacionades

La ministra d’Economia, Nadia Calviño, ha confirmat aquest dimecres que el president del Govern, Pedro Sánchez, li ha ofert anar a les llistes per a les pròximes generals del 28 d’abril, però ha indicat que no té clar si és la manera amb què “més valor afegit” pot aportar-hi. No obstant, ha recalcat que està a disposició del president. “Al president li he dit que estic totalment a disposició, i compromesa amb ell i amb Espanya, i caldrà veure on puc aportar més valor afegit; no estic segura que en una llista sigui on jo puc fer una contribució més gran”, ha recalcat en una entrevista a la Cadena Ser. 

D’altra banda, la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha dit també que li agradaria continuar com a ministra després de les eleccions del 28 d’abril perquè “ens queda molt per fer”, però que està a disposició de Pedro Sánchez per al que ell consideri, defensant que el Govern socialista mereix “una segona oportunitat” en la qual comptar amb la “lleialtat” de la resta de grups parlamentaris i poder plasmar en uns Pressupostos nous les seves polítiques.