Dia de la Dona

Els partits fan campanya amb el 8-M

La imminència de les eleccions condiciona els missatges de Sánchez, Casado i Rivera

Una protesta feminista obliga el líder del PP a modificar la seva agenda a Castelló

zentauroepp47267068 rivera190308115147

zentauroepp47267068 rivera190308115147 / Zipi

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’èxit de la vaga feminista de l’any passat va agafar els partits a peu canviat. Però aquest 2019 tots estaven previnguts, i van aprofitar l’ocasió per fer campanya. Donada la imminència de les eleccions generals, les municipals i les europees, les formacions polítiques van provar de capitalitzar la jornada remarcant els seus punts de vista diferents sobre el moviment.

Excepte el PP, que es va queixar del “monopoli de l’extrema esquerra” en aquestes marxes, tots els partits parlamentaris van donar recolzament a les diferents mobilitzacions que es van fer a tot Espanya. Però a més van intentar colar el seu missatge a les xarxes socials o en intervencions públiques. El president del Govern, Pedro Sánchez, va obrir el camí a Twitter. “Volem una Espanya feminista, perquè només des del feminisme acabarem amb la violència masclista i aconseguirem la igualtat real. Visca la lluita de les dones”, va dir.

De fet, el PSOE es va abocar amb la jornada també perquè considera que la mobilització el pot ajudar a desenganxar-se a les enquestes dels partits de la dreta, tradicionalment menys vinculats a les reivindicacions feministes. La número dos de Sánchez al Govern, la vicepresidenta Carmen Calvo, participa a la marxa de Madrid.

Però, després que el PP hagi demanat a la Junta Electoral Central que vigili que el Govern no faci “electoralisme” en període de precampanya, la portaveu de l’Executiu, Isabel Celáa, va rebaixar el to aquest divendres i fins i tot va evitar comentar la decisió del PP de no sumar-se a les manifestacions del Dia de la Dona, en les quals sí que hi van participar diverses ministres.

El “feminisme liberal”

Pablo Casado té un paper més complicat. En el seu afany per no deixar que vots del seu partit vagin cap a Vox, unes declaracions del líder del PP sobre l’avortament li van valer crítiques des d’amplis sectors. Aquest divendres, Casado tenia un acte previst a Castelló, a les portes d’una guarderia. Però una protesta d’unes 200 dones, que van corejar lemes com ‘Pablo Casado és el patriarcat’ o ‘Casado jo t’hauria avortat’ van provocar que finalment el traslladés dins de l’edifici.

Protesta feminista contra Pablo Casado a Castelló / EFE / DOMÈNECH CASTELLÓ

Allà, el líder del PP va assegurar que “està molt bé reivindicar” però les dones necessiten una ocupació per tenir autonomia i “donar un cop de porta al maltractador”. A més, diverses dones del seu partit, encapçalades per la vicesecretària general d’Estudis i Programes, Andrea Levy, van fer pública una declaració per rebutjar que “s’instrumentalitzi i es manipuli el feminisme” com “si només existís el feminisme d’esquerres”.

Ciutadans també va voler posar el seu accent a les reivindicacions del dia. El president de la formació, Albert Rivera, va agafar com a referent “liberal i feminista” Clara Campoamor, una de les principals impulsores del sufragi femení a Espanya. Des de la seu del partit a Madrid, i flanquejat per polítiques de Ciutadans com Begoña Villacís i diverses diputades, Rivera va expressar el seu suport a “un feminisme obert que no deixi ningú fora, perquè ningú sobra per defensar la igualtat entre homes i dones”.

Silenci de Pablo Iglesias

Pablo Iglesias, en canvi, va optar pel silenci, fins i tot a les xarxes socials. Després de la polèmica que va generar els últims dies un cartell anunciant la seva tornada a l’activitat política després de la baixa de paternitat, que va ser criticat per masclista, el líder de Podem va triar un perfil baix per evitar suspicàcies, malgrat que el seu partit és tradicionalment un dels més implicats amb les demandes feministes.

Notícies relacionades

A Catalunya, els partits també es van apuntar molt majoritàriament a les reivindicacions. El president de la Generalitat, Quim Torra, va utilitzar les xarxes socials per enviar un missatge de recolzament a les dones. “Avui i cada dia de l’any, ¡amb vosaltres!”, va apuntar.

L’espai polític postconvergent i Esquerra van estar representats en diferents mobilitzacions per una nombrosa delegació dels seus dirigents. I la CUP es va implicar en les protestes menys institucionals. De fet, una de les seves diputades al Parlament, Natàlia Sànchez, va demanar la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch, per les “identificacions aleatòries” i l’“encapsulament” que els Mossos d’Esquadra van dur a terme en actes convocats amb motiu de la vaga feminista.