testimoni

Aquest és el recorregut de la secretària judicial al terrat d'Economia el 20-S després de descartar-se l'helicòpter | VÍDEO

EL PERIÓDICO va comprovar el setembre del 2018 per on va sortir la lletrada Montserrat del Toro després dels registres a la conselleria

secretaria-judicial / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

La lletrada de l’Administració de Justícia del Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona (abans, secretària judicial), Montserrat del Toro, ha testificat aquest dimecres al Tribunal Suprem secretària judicialMontserrat del ToroTribunal Suprem en el judici al procés. Del Toro va ser present des de primera hora en els registres del 20 de setembre del 2017 a la Conselleria d’Economia i va sortir de nit pel terrat de l’edifici. EL PERIÓDICO va comprovar –gravat en vídeo– el setembre del 2018, un any després dels fets per a una sèrie de reportatges, com va ser la sortida de la secretària judicial aquell dia. Del Toro se’n va anar a peu pel terrat d’Economia després que, segons ha revelat avui alSuprem, es descartés que s’utilitzés un helicòpter per evacuar la comitiva judicial a causa de la quantitat d’antenes que hi ha a l’edifici.  

[Aquest és el reportatge que correspon al 20-S: El dia del primer xoc de trens]

Sortida pel Teatre Coliseum

En aquest reportatge de Xabi Barrena s’expliquen els detalls d’aquella jornada i com va ser la sortida de Del Toro pel terrat d’Economia per després baixar pelTeatre Coliseum. Una vegada acabats els registres, la secretària judicial apunta que vol sortir per la porta amb agents de la Guàrdia Civil. En aquell moment, els líders de l’ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, es van comprometre a traçar un cordó humà semblant al que durant tot el dia va operar a la porta d’Economia, però reforçat per conduir la secretària i els agents de paisà fins a la Gran Via, on podien esperar els cotxes. La resposta de Del Toro va ser negativa. Sánchez va insistir i va proposar que ell mateix, juntament amb un altre referent independentista com Lluís Llach, l’acompanyessin. Tampoc va acceptar.

[Segueixi el judici al procés de Catalunya | Directe en ‘streaming’]

Llavors és quan dos mossos i un agent de la seguretat de l’edifici inspeccionen les terrasses de la conselleria i troben en la segona planta una sortida que permet, si se supera un desnivell de metre i mig, connectar amb els camerinos del Teatre Coliseum a través d’una porta a pocs metres d’aquest mur.  En un primer moment, la lletrada s’hi nega, però acaba acceptant i, finalment, surt cap a les 23 hores del 20-S.

Petició d’helicòpter

Notícies relacionades

En la seva declaració al Suprem d’aquest dimecres, Del Toro ha revelat que ja a la nit, passades les 21 hores, va pujar al terrat de l’edifici i va comprovar la multitud al carrer, que estava "difícilment transitable", però també que la possibilitat d’enviar un helicòpter per recollir la comitiva judicial, una petició que havia fet ella mateixa, no resultaria possible per la quantitat d’antenes que hi ha a la teulada.

Des del terrat va fer fotografies de la multitud, amb l’objectiu d’incorporar-les al seu informe per donar compte al magistrat, i va veure que la concentració arribava fins a la plaça de Catalunya, és a dir, a "centenars de metres" de l’edifici i que també s’estenia per carrers adjacents.