TRIBUNAL SUPREM

¿Quan comença el judici al procés? Calendari i dates clau

La vista oral arrencarà el 12 de febrer i no s'espera sentència fins després de les eleccions del maig

zentauroepp46300449 marchena190129105529

zentauroepp46300449 marchena190129105529 / Ballesteros

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Sala Segona del Tribunal Suprem està ultimant els detalls del judici contra els líders del procés, acusats de rebel·lió, sedició, malversació i desobediència. Aquest és el calendari fixat per l’alt tribunal.

Trasllat dels presos: l’1 de febrer

Els líders i polítics independentistes van ser traslladats a Madrid l’1 de febrer. Així ho va deixar escrit el Suprem en la providència remesa a les parts, "perquè puguin estar a disposició del tribunal a partir del dia 2 de febrer".

Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Carme Forcadell i Dolors Bassa van ser portats primer des de les seves respectives presons a Brians II i, des d’allà, als centres on van ser ressituats i on estaran durant la celebració del judici: els homes, a Soto del Real; i les dones, a Alcalá Meco.

Inici del judici: el 12 de febrer

La Sala Segona del Suprem, presidida per Manuel Marchena, ha fixat com a data d’inici del judici el 12 de febrer, malgrat que en un ofici remès al Ministeri de l’Interior per organitzar el trasllat dels presos, va informar que la vista oral començaria "en dates pròximes al 5 de febrer".

El tribunal ha hagut d’ajustar els temps i retardar la seva previsió inicial de començar les sessions a finals de gener a causa del volum dels escrits de defenses i acusacions (1.800 pàgines en total) en què sol·licitaven les proves i els testimonis.

Durada de la vista: prop de tres mesos

L’alt tribunal treballa amb la idea que el judici duri dos mesos i mig o tres mesos; dependrà de com es vagi desenvolupant.

Sessions de dimarts a dijous

Un dels detalls que ja s’han tancat és el calendari de les sessions: se celebraran de dimarts a dijous, de 10.00 a 18.00 hores.

Les primeres sessions (dies 12, 13, 14, 19, 20 i 21) està previst que es dediquin a les qüestions prèvies, en les quals les defenses al·legaran la vulneració de drets fonamentals, i a la declaració dels 12 els acusats. Previsiblement, començarà aquestes declaracions l’exvicepresident de la Generalitat i líder d’ERC, Oriol Junqueras.

Notícies relacionades

Després d’aquestes sessions, es prendrà declaració als testimonis (entre els admesos hi ha Mariano Rajoy), es veuran les pericials i, finalment, es llegiran les conclusions finals.

Sentència: després de les eleccions del maig

El Suprem no creu que pugui tenir redactada la sentència abans de les eleccions del maig, tenint en compte que la vista oral podria allargar-se fins a finals d’abril i que en altres casos rellevants l’alt tribunal ha tardat mig any a pronunciar-se, com el de la primera època del 'cas Gürtel'.